Palkkatukien viivästyminen johtaa ongelmiin järjestöissä
Työvoimapalvelujen siirto kunnille aiheuttaa moninaisia muutoksia.
Pauli Uusi-Kilponen
Työvoimapalvelut siirtyivät vuoden vaihteessa kunnille. Kunnat huolehtivat uudistuksen jälkeen muun muassa palkkatuen maksatuksista.
Rauman seudun työnhakijoiden hallituksen puheenjohtaja Ilse Vauhkosen mukaan jättiyllätyksenä tuli tukien maksun viivästyminen.
– Keha-keskus, joka vastasi valtion puolesta maksatuksista, lähestyi meitä joulukuun viimeisenä päivänä ilmoituksella, ettei se enää maksa tukia, vaan ne siirtyvät kuntien maksettavaksi.
– Kehalta on jäänyt meille suorittamatta palkkatukia kolmelta viime kuukaudelta. On suuri pelko, että maksatuksiin tulee viivettä, sanoo Vauhkonen huolestuneena.
Tilanne on nyt se, että maksatusvastuu on kunnalla ja kunnat voivat hakea viivästyneistä maksuista korvaukset valtiolta.
Palvelupäällikkö Teemu Niemelä Rauman kaupungilta sanoo, että kaupunki pyrkii hoitamaan asiat niin nopeasti kuntoon kuin mahdollista. Sitä hän ei pysty lupaamaan, etteikö viivästyksiä maksuihin tulisi.
Kaupungilla on ollut valtava työ siirtymän takia. Tarvittavat muutoksen on kuitenkin kyetty tekemään ja viivästykset palkkatukien maksatuksista johtuu Kehan toiminnasta.
Vauhkosen mukaan palkkatuet on jo myönnetty, ja ne pitäisi tulla 30 päivän sisällä. Jos näin ei käy, on se todella harmillista.
– Meillä on saatavia noin 60 000 euroa. Pystymme hoitamaan tammikuun lopussa maksettavat palkat omista varoistamme. Summa on 25 000 euroa. Jos viivästyksiä tulee lisää maksuihin, niin meidän pitää aloittaa muutosneuvottelut.
Rauman seudun työnhakijat kerää varoja muun muassa kirpputoritoiminnalla ja lounaspalvelulla.
Kyseessä oleva palkkatuki ohjautuu nimenomaan kolmannelle sektorille sekä Rauman seudun työnhakijoiden työllistetyn henkilökunnan palkkoihin.
Palkkatuella voi myös opiskella ammattiin. Esimerkiksi Rauman seudun työnhakijoiden palkkalistoilla on kokin tutkintoa suorittava henkilö.
Kolmannelle sektorilla tarkoitetaan yhdistyksiä ja seuroja, jota palkkatuen avulla työllistävät niitä, joilla on vaikeuksia työllistyä avoimilla työmarkkinoilla.
Tukea annetaan kymmeneksi kuukaudeksi. Tuki vaihtelee 50 prosentista sataan prosenttiin. Pääasiassa nämä työllistetyt ovat pitkäaikaistyöttömiä ja maahanmuuttajia.
– Pidän äärimmäisen tärkeänä, että näillä järjestelyillä saadaan ihmiset työnsyrjään kiinni matalalla kynnyksellä, sanoo Vauhkonen.
Palkkatuettu työ on monille ainut mahdollisuus.
– Esimerkiksi maahanmuuttajille suomalaiseen työelämään pääsy mahdollistuu tätä kautta, jos ei ole riittävää kielitaitoa tai osaamista suoraan työllistymiseen.
Yhdistys jakaa myös ruokakasseja vähävaraisille päivittäin. Viikossa kasseja menee noin 200. Ruokakassien lisäksi yhdistyksen tiloissa tarjoillaan kouluista ylijäänyttä ruokaa joka päivä.
Yhdistyksellä on sopimus seitsemän kaupan kanssa ruokakassien kokoamisesta. Ruuan keruu työllistää 3–4 henkilöä päivittäin. Osa heistä tekee tuon vapaaehtoistöinä.