Alii­sa Uu­si­ta­lo / STT

Suo­ma­lai­sis­ta al­le kol­ma­so­san ko­toa löy­tyy riit­tä­väs­ti pul­lo­vet­tä, jota tar­vi­taan esi­mer­kik­si pit­käs­sä säh­kö­kat­kos­sa. Asia sel­vi­ää Suo­men Pe­las­tu­sa­lan kes­kus­jär­jes­tön teet­tä­mäs­tä tuo­rees­ta ky­se­ly­tut­ki­muk­ses­ta, jos­sa sel­vi­tet­tiin suo­ma­lais­ten, ruot­sa­lais­ten, nor­ja­lais­ten, tans­ka­lais­ten ja vi­ro­lais­ten va­rau­tu­mis­ta häi­ri­ö­ti­lan­tei­siin.

Val­ta­o­sal­la suo­ma­lai­sis­ta on kui­ten­kin ky­se­lyn mu­kaan riit­tä­väs­ti vält­tä­mät­tö­miä lääk­kei­tä ja ruo­kaa häi­ri­ö­ti­lan­tei­den va­ral­ta.

Kes­kus­jär­jes­tön teet­tä­mään ky­se­lyyn osal­lis­tui ver­kos­sa kus­ta­kin maas­ta 1 000 vas­taa­jaa lo­ka­kuus­sa 2024.

Suo­ma­lai­set, ku­ten mui­den­kin mai­den vas­taa­jat, pär­jä­si­vät ky­se­lys­sä hei­koi­ten ve­den osal­ta.

– Lii­an moni luot­taa sii­hen, et­tä vet­tä tu­lee ai­na ha­nas­ta. Vesi on elin­tär­ke­ää ja ih­mi­nen tar­vit­see sitä juo­ta­vak­si noin kak­si lit­raa päi­väs­sä, kes­kus­jär­jes­tön va­rau­tu­mi­sen asi­an­tun­ti­ja Es­si Kul­ju sa­noo tie­dot­tees­sa.

Suo­ma­lai­sil­la on kui­ten­kin yk­si etu naa­pu­ri­mai­hin mah­dol­li­sen ve­si­ja­ke­lu­häi­ri­ön ai­ka­na. Suo­ma­lai­sil­la oli ky­se­lys­sä eni­ten puh­tai­ta kan­nel­li­sia äm­pä­rei­tä tai ka­nis­te­rei­ta naa­pu­ri­mai­hin ver­rat­tu­na. Puh­taal­la äm­pä­ril­lä vet­tä voi ha­kea ti­la­päi­sis­tä ve­den­ja­ke­lu­pis­teis­tä, joi­ta pe­rus­te­taan pit­kis­sä säh­kö­kat­kois­sa ja ve­den­ja­ke­lun häi­ri­öis­sä.

Suu­ri osa suo­ma­lai­sis­ta ar­ve­li ky­se­lys­sä sel­viy­ty­vän­sä pit­kän säh­kö­kat­kon ai­ka­na kor­kein­taan kol­me päi­vää. Nor­ja­lai­set ar­ve­li­vat sel­viy­ty­vän­sä il­man säh­köä kaik­kein pi­sim­pään, seit­se­män päi­vää. Ruot­sa­lai­set taas us­koi­vat sel­viy­ty­vän­sä toi­sik­si pi­sim­pään eli vii­den päi­vän ajan.

Suo­mes­sa, Tans­kas­sa ja Nor­jas­sa ylei­nen va­rau­tu­mis­suo­si­tus on kol­me vuo­ro­kaut­ta. Ruot­sis­sa ja Vi­ros­sa suo­si­tus on taas vii­kon.

Kol­me nel­jäs­tä suo­ma­lai­ses­ta vas­taa­jas­ta ar­vi­oi ky­se­lys­sä li­säk­si osaa­van­sa val­mis­taa ruo­kaa il­man säh­köä.

Suo­ma­lai­set myös tie­si­vät mui­den mai­den vas­taa­jia pa­rem­min, mi­ten et­siä tie­toa, jos in­ter­net ei toi­mi.

– Sil­ti vain al­le puo­lel­la suo­ma­lai­sis­ta on pa­ris­toil­la toi­mi­va ra­dio. Se on pa­ras kei­no tie­don­saan­tiin sil­loin, jos net­ti ei toi­mi. Pa­ris­to­ra­dio ja pa­ris­tot kan­nat­taa hank­kia ajois­sa en­nen häi­ri­ö­ti­lan­tei­ta, Kul­ju sa­noo tie­dot­tees­sa.

Suo­ma­lai­sis­ta vas­taa­jis­ta noin puo­let piti omaa va­rau­tu­mi­sen ta­so­aan mel­ko tai erit­täin hy­vä­nä. Ylei­sin syy hy­vään va­rau­tu­mi­seen oli aja­tus sii­tä, et­tä oma­toi­mi­nen va­rau­tu­mi­nen on jo­kai­sen vel­vol­li­suus. Ylei­sin syy puut­teel­li­seen va­rau­tu­mi­seen ky­se­lyn mu­kaan taas oli, et­tä va­rau­tu­mis­ta ei ole tul­lut aja­tel­tua.

Kes­kus­jär­jes­tön mu­kaan yk­si syy heik­koon va­rau­tu­mi­seen on luot­ta­mus sii­hen, et­tä yh­teis­kun­ta toi­mii häi­ri­ö­ti­lan­teis­ta huo­li­mat­ta.