Rangaistustullit iskisivät viljelijöiden kukkaroon – Kylvöt Satakunnassa etuajassa
MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Terhi Löfstedt on huolissaan mikäli rangaistustullit kohdistuvat lannoitteisiin ja lannoiteraaka-aineisiin.
Pauli Uusi-Kilponen
Venäjän hyökkäyssodan ja korkean inflaation aiheuttama kustannusten nousi rasittaa yhä viljelijöitä.
– Korkeimmat hinnat ovat hieman sulaneet, mutta matkaa siihen hintatasoon, mikä ennen sotaa vallitsi, on yhä pitkä matka, sanoo MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Terhi Löfstedt.
Erityistä huolta hän kantaa nyt EU:n komission aikomista lisätulleista Venäjältä ja Valko-Venäjältä tuotaville lannoitteille ja lannoiteraaka-aineille. Löfstedt muistuttaa tullien varjopuolesta.
– Jos tullit toteutuvat suunnitelmien mukaisesti, merkitsee se hinnannousua näille lannoitteille, muistuttaa Löfstedt.
– Kustannusrasitusta ei pitäisi jättää yhdelle toimialalle, vaan kustannusten nousu tulisi kompensoida viljelijöille, hän sanoo.
Rankaisutullit koskevat kaikkia EU-maita.
MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Terhi Löfstedtin mielestä EU:n tulisi kehittää omaa lannoitetuotantoa. Kuva: UR arkisto/Marjaana Perttula
Venäläisille lannoitteille on jo aiemmin asetettu tulleja osana kuudentoista eri tuotteen pakotelistaa. Ne eivät toimineet odotetusti.
Viime vuonna lannoitetuonti Venäjältä kasvoi peräti 70 prosenttia. Syy on siinä, ettei muita tuontimaita ole riittävästi ja venäläisten lannoitteiden, kuten myös maakaasun, hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä.
Venäjä on ollut tärkeä lannoiteraaka-aineiden kuten urean toimittaja Suomelle. Vielä vuonna 2021 ureatuonnista peräti 85 prosenttia tuli Venäjältä.
Näin suurten riippuvuuksien nopea vähentäminen on vaikeaa, joskin välttämätöntä.
– Pitkällä aikavälillä meidän tulee irtautua Venäjän tuonnista ja edistää korvaavien toimittajien sekä tuotteiden etsimistä. EU:ssa tulee kehittää omaa lannoitetuotantoa, Löfstedt pohtii.
Kehityksen tulevaisuudessa ratkaisee se, miten EU-tasolla kyetään löytämään korvaavia ja taloudellisesti kestäviä ratkaisuja.
Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan yhteenlaskettu lannoitevienti on noin viidesosa globaalista markkinasta.
Kylvöt Satakunnassa ovat etuajassa
Harvinaisen lämmin kevätsää on vaikuttanut siihen, että viljelykset ovat etuajassa. Esimerkiksi syysviljat ovat jo vihreinä.
– Pitää kuitenkin muistaa kevätsään oikullisuus. Jos tulee todella kylmää ja mittari kääntyy yöksi pakkaselle, voi tilanne muuttua ratkaisevasti, sanoo toiminnanjohtaja Terhi Löfstedt MTK-Satakunnasta.
Hänen mukaansa kahden viikon jälkeen ollaan jo paljon viisaampia sään vaikutusten suhteen.
Löfstedtin mukaan puutarhakasveille ei kylmän tullessa auta muu kuin asettaa harsot kasvien päälle ja pyrkiä mahdollisimman mukaan torjumaan hallaa vaikka kastelemalla harsoja, jolloin halla pysyy loitolla.