Saksan puolustusministeri Itämeren kaapelivaurioista: On oletettava, että kyse on sabotaasista
Työryhmä / STT
Saksan puolustusministeri Boris Pistorius uskoo, että Itämeren kaapelivaurioissa on kyse hybriditoiminnasta. Asiasta kertoo muun muassa saksalaislehti Tagesspiegel.
Lehden mukaan Pistorius sanoo, ettei kukaan usko kaapeleiden vahingoittuneen itsestään tai vahingossa ankkureiden vuoksi. Hän kommentoi asiaa Brysselissä saapuessaan EU:n puolustusministerikokoukseen. Pistoriuksen mukaan on oletettava, että kyse on sabotaasista ja hybriditoiminnasta.
Maanantaina kerrottiin Itämeren pohjassa kulkevan Suomen ja Saksan välisen C-Lion1-tietoliikennekaapelin katkeamisesta todennäköisesti ulkoisen voiman aiheuttamana. Myöhemmin samana päivänä Liettuan yleisradioyhtiö LRT kertoi myös Liettuan ja Ruotsin välisen merikaapelin vaurioituneen.
Suomen ja Saksan välisen kaapelin omistava Cinia kertoi tänään, että tieto katkeamispaikasta on tarkentunut. Kyseisen kaapelin rikkoutumispaikka on Itämerellä Ruotsin talousvyöhykkeellä, Öölannin eteläkärjen itäpuolella noin 700 kilometrin päässä Helsingistä. Kaapelin kokonaispituus on 1 173 kilometriä.
Kaapelissa havaittiin vika maanantaina aamuyöllä.
Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ei ota toistaiseksi kantaa tuoreiden kaapelivaurioiden syihin. Hänen mukaansa nyt nähdyt häiriöt eivät vaaranna yhteiskunnan toimintoja, vaikka ne aiheuttavat aiheellista huolta riittävästä suojautumisesta.
Tietoliikennekaapeleissa on havaittu vaurioita sekä Saksan ja Suomen että Ruotsin ja Liettuan väliltä.
Häkkäsen kommentoi kaapelirikkoja saapuessaan EU-maiden puolustusministerien kokoukseen Brysselissä, jossa hän sanoi asian myös nousevan esille. Hetkeä aiemmin hänen saksalainen kollegansa Boris Pistorius sanoi, että tarkan tiedon puutteesta huolimatta kaapelirikot kannattaa olettaa tässä vaiheessa hybriditoimiksi.
Häkkänen ei suostunut lähtemään itse vielä Pistoriuksen linjalle, vaikka tutkinta tehdäänkin Häkkäsen mukaan Pistoriuksen kuvailemalla vakavuudella.
– Sillä vakavuudellahan me näitä tutkimme, että tässä on jokin ulkopuolinen toimija. Eli tätä ei nyt ihan luonnononnettomuutena pelkästään tutkita.
Häkkäsen mukaan erityisesti Itämeren valtioiden merivoimilla on hyvät edellytykset selvittää, mitä on tapahtunut. Alueella liikkujat ja tapahtumat tutkitaan tarkasti, minkä jälkeen on hänen mukaansa johtopäätösten aika.
Häkkänen katsoo, että kaapelirikosta huolimatta nyt ei kannata "juosta vain pallon perässä" lähialueilla niin, että keskittyminen tärkeimpiin asioihin herpaantuu. Oleellisina teemoina Brysselissä hän pitää keskittymistä EU:n Ukraina-tukeen, Euroopan puolustusteollisuuden valmiuden nostamiseen ja siviiliyhteiskunnan suojaamiseen.
Liettualaismedian mukaan yksi teleyhtiö Telian kaapeleista vaurioitui noin kymmeneltä aamulla sunnuntaina.
Telian teknologiajohtaja Andrius Semeskevicius sanoi LRT:lle, että yhtiö välittää internetyhteyttä Liettuaan kolmea kaapelia pitkin, eli yhden kaapelin katkeaminen ei katkaissut yhteyttä kokonaan. Yhteys oli maanantai-iltaan mennessä palautettu.
Telia Liettuan tiedottaja Audrius Stasiulaitis kertoi Helsingin Sanomille eilen, ettei häiriö ollut massiivinen tai vaikuttanut verkkoyhteyksiin.
– Emme pysty vahvistamaan, katkaistiinko kaapeli vai häirittiinkö sitä jotenkin muuten. Voimme kuitenkin kertoa, ettei kyseessä ole laitevika, vaan fyysinen häiriö kuitukaapelissa, Stasiulaitis sanoi lehdelle.
STT ei maanantai-iltana tavoittanut Stasiulaitisia kommentoimaan asiaa.
Ruotsin viranomaiset tutkivat tapahtunutta, kertoi maan siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle maanantaina.
– Voimme vahvistaa, että asiaankuuluvat ruotsalaisviranomaiset tutkivat tapahtumia, Bohlin sanoo.
Hänen mukaansa myös maan hallitus seuraa tapausta ja on yhteydessä viranomaisiin.
– On ehdottoman tärkeää, että selvitämme, miksi Itämerellä on tällä hetkellä kaksi kaapelia, jotka eivät toimi, Bohlin sanoi.katkeamisesta kerrottiin eilen.
--------------
– Itämerellä on havaittu lyhyen ajan sisällä kaksi tietoliikennekaapelien vauriota: Suomen ja Saksan sekä Ruotsin ja Liettuan välisissä kaapeleissa.
– Suomen ja Saksan välisessä C-Lion1-tietoliikennekaapelissa havaittiin vika maanantaina aamuyöllä kello neljän jälkeen. Kaapelin omistavan Cinian mukaan kaikki kaapelin kuituyhteydet ovat katkenneet.
– C-Lion1-kaapelin rikkoutumispaikka on Itämerellä Ruotsin talousvyöhykkeellä, Öölannin eteläkärjen itäpuolella noin 700 kilometrin päässä Helsingistä. Sijainti on yhtiön mukaan vilkkaimman laivaliikennöintialueen ulkopuolella.
– Helsingistä Saksan Rostockiin kulkeva kaapeli valmistui vuonna 2016. Itämeren pohjassa kulkeva merikaapeli on lähes 1 200 kilometriä pitkä.
– Kaapelin katkeaminen ei ole vaikuttanut internetyhteyksiin Suomessa, kertoi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom maanantaina.
– Liettuan ja Ruotsin välillä kulkeva kaapeli vaurioitui Liettuan yleisradioyhtiö LRT:n mukaan noin kymmeneltä sunnuntaiaamuna. Telian käyttämän kaapelin omistaa ruotsalainen Arelion.
– Suomen ja Saksan ulkoministerit ovat kertoneet, että maiden välisen kaapelin vauriosta on käynnissä perusteellinen tutkinta. Ruotsin siviilipuolustusministeri puolestaan kertoi SVT:lle Ruotsin viranomaisten tutkivan molempia tapauksia.
– Kummankaan kaapelin vaurioitumisen syystä, aiheuttajasta tai mahdollisesta tahallisuudesta ei ole tietoa. Ainakin Suomen ja Saksan välisen kaapelin kuitenkin uskotaan katkenneen ulkoisen voiman, kuten ankkuroinnin tai pohjatroolauksen, aiheuttamana.
– Ruotsin ja Liettuan välisen kaapelin osalta ei tiedetä, onko kaapeli katkennut vai vain vahingoittunut, kertoi Telian edustaja uutistoimisto BNS:lle.
– Kaapelien korjausaikataulusta ei ole vielä tietoa. Merikaapeleiden korjausaika on Cinian mukaan tyypillisesti 5–15 vuorokautta.