Heli Laak­ko­nen / STT

On mel­ko to­den­nä­köis­tä, et­tä tä­män ju­tun lu­ki­jan ham­paat kär­si­vät eroo­si­os­ta.

Näin ker­too Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) Ter­ve Suo­mi -tut­ki­mus, jos­sa tar­kas­tel­tiin eroo­si­o­ta laa­jas­ti en­sim­mäis­tä ker­taa. Tut­ki­muk­sen mu­kaan vä­häis­tä ham­pai­den eroo­si­o­ta on yli 70 pro­sen­til­la ja vä­hin­tään koh­ta­lais­ta eroo­si­o­ta 17 pro­sen­til­la suo­ma­lai­sis­ta. Eroo­si­ol­la tar­koi­te­taan ham­paan kiil­teen liu­ke­ne­mis­ta ja ham­pai­den syö­py­mis­tä.

THL:n mu­kaan vä­häi­nen eroo­sio on hy­vin ta­val­lis­ta jo nuo­rim­mis­sa ikä­ryh­mis­sä: 20–34-vuo­ti­ais­ta nai­sis­ta sitä esiin­tyy yli puo­lel­la ja mie­his­tä lä­hes 80 pro­sen­til­la.

Itä-Suo­men yli­o­pis­ton pro­fes­so­rin Lii­sa Suo­mi­sen mu­kaan muun mu­as­sa ra­vit­se­mus, ref­luk­si­tau­ti tai bu­li­mia voi­vat vai­kut­taa ham­pai­den eroo­si­oon. Su­ku­puol­ten erot se­lit­ty­vät hä­nen mu­kaan­sa ai­na­kin osit­tain sil­lä, et­tä mie­het syö­vät kes­ki­mää­rin epä­ter­veel­li­sem­min ja käyt­tä­vät esi­mer­kik­si hap­pa­mia ur­hei­lu­juo­mia.

– Toi­nen syy on se, et­tä ty­töt ja nai­set huo­leh­ti­vat pa­rem­min ham­pais­taan. Ham­pai­den har­jaa­mi­nen fluo­ri­ham­mas­tah­nal­la on suo­jaa­va te­ki­jä. Nai­set ovat sii­nä ah­ke­ram­pia, Suo­mi­nen sa­noo STT:lle.

Ter­ve Suo­mi -tut­ki­muk­ses­sa kä­si­tel­tiin vain ai­kui­sia, mut­ta täl­lä vii­kol­la Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­sa tar­kas­tet­ta­va Mir­ja Met­hu­e­nin väi­tös­kir­ja ker­too, et­tä on­gel­ma kos­kee myös nuo­ria. Met­hu­e­nin tut­ki­muk­sen mu­kaan 15–17-vuo­ti­ais­ta po­jis­ta lä­hes puo­lel­la on ham­pai­den ero­sii­vis­ta ku­lu­mis­ta.

Suun ja ham­pai­den klii­ni­nen tut­ki­mus sekä ky­se­ly to­teu­tet­tiin vii­me vuon­na. Sii­hen osal­lis­tui va­jaat 2 000 yli 20-vuo­ti­as­ta Suo­mes­sa asu­vaa ai­kuis­ta.

Suo­mi­sen mu­kaan kiil­teen liu­ke­ne­mis­ta ja ham­pai­den syö­py­mis­tä voi es­tää hy­väl­lä ham­pai­den ko­ti­hoi­dol­la. Se tar­koit­taa ham­pai­den har­jaa­mis­ta kak­si ker­taa päi­väs­sä fluo­ri­ham­mas­tah­nal­la ja ham­mas­vä­lien puh­dis­ta­mis­ta. Sil­lä, har­jaa­ko ham­paat ta­val­li­sel­la ham­mas­har­jal­la vai säh­kö­ham­mas­har­jal­la, ei ole Suo­mi­sen mu­kaan vä­liä.

– Sa­non ai­na, et­tä pa­ras tapa on se, joka tun­tuu luon­te­val­ta ja jol­la saa ham­paat puh­dis­tet­tua, on se sit­ten vaik­ka tik­ku maas­ta. Mut­ta jon­kin ver­ran on näyt­töä sii­tä, et­tä säh­kö­ham­mas­har­ja puh­dis­taa vä­hän te­hok­kaam­min.

Tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­tet­tiin myös pa­ro­don­tii­tin eli ham­pai­den kiin­ni­tys­ku­dos­sai­rau­den esiin­ty­mis­tä. Tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­si, et­tä rei­lus­ti yli 70 pro­sen­til­la ai­kui­sis­ta on suus­saan vä­hin­tään yk­si sy­ven­ty­nyt nel­jän mil­li­met­rin ien­tas­ku. Sy­ven­ty­neet ien­tas­kut ovat merk­ki ke­hit­ty­mäs­sä ole­vas­ta pa­ro­don­tii­tis­ta, jol­la on to­det­tu ole­van yh­teys esi­mer­kik­si sy­dän- ja ve­ri­suo­ni­sai­rauk­siin sekä di­a­be­tek­seen. Var­si­nai­nen pa­ro­don­tiit­ti on Suo­mi­sen mu­kaan va­jaal­la kol­man­nek­sel­la.

– Se on to­del­la sa­la­ka­va­la tau­ti ja sitä on it­se hir­ve­än han­ka­la hok­sa­ta. Sii­hen on hyvä kei­no se, et­tä käy sään­nöl­li­ses­ti ham­mas­lää­kä­rin tar­kis­tuk­ses­sa.

Kuin­ka usein ham­mas­lää­kä­ris­sä sit­ten kan­nat­tai­si käy­dä?

– Ter­veel­le ai­kui­sel­le riit­tää kah­den tai kol­men vuo­den vä­lein. Mut­ta jos sinä ai­ka­na ta­pah­tuu jo­ta­kin, täy­tyy tie­tys­ti re­a­goi­da sii­hen, Suo­mi­nen sa­noo.

THL:n yli­ham­mas­lää­kä­rin Ul­la Har­jun­maan mu­kaan ham­pai­den huo­lel­li­sel­la puh­dis­ta­mi­sel­la pys­tyy eh­käi­se­mään eri­lai­sia sai­rauk­sia edul­li­ses­ti, kun taas sai­rauk­sien hoi­to on kal­lis­ta.

– Suun ter­veys luo­daan ko­to­na. On tie­ten­kin ih­mi­siä, esi­mer­kik­si ikäih­mi­set ja vai­ke­as­ti vam­mai­set, jot­ka ei­vät sii­hen it­se pys­ty. Oli­si tär­ke­ää, et­tä suun ter­vey­des­tä huo­leh­dit­tai­siin esi­mer­kik­si hoi­va­ko­deis­sa.

THL:n mu­kaan yk­si syy sil­le, et­tei suun tar­kas­tuk­siin ja hoi­toon ai­na men­nä ajois­sa, on ham­mas­hoi­don pel­ko. Ter­ve Suo­mi -tut­ki­muk­sen mu­kaan jopa 40 pro­sent­tia ai­kui­sis­ta pi­tää ham­mas­hoi­dos­sa käy­mis­tä vä­hin­tään jon­kin ver­ran pe­lot­ta­va­na.

Har­jun­maa suo­sit­te­lee ker­to­maan ham­mas­hoi­don hen­ki­lö­kun­nal­le pe­los­taan. Pel­ko voi liit­tyä hä­nen mu­kaan­sa esi­mer­kik­si ki­puun tai hal­lin­nan me­net­tä­mi­sen tun­tee­seen.

– En­sin kar­toi­te­taan, min­kä ta­soi­nen pel­ko on. Hoi­to teh­dään rau­hal­li­ses­ti ja koko ajan se­li­te­tään, mitä teh­dään ja huo­leh­di­taan, et­tä kipu on pois. Voi­daan vaik­ka so­pia, et­tä nos­tat kä­den ylös, jos tun­tuu sil­tä, et­tä ha­lu­at lo­pet­taa ja pis­tää suun kiin­ni.

Ai­kaa va­ra­tes­sa voi pyy­tää pe­lon hoi­toon eri­kois­tu­nut­ta ham­mas­lää­kä­riä. Var­si­nai­siin hoi­to­kei­noi­hin voi kuu­lua esi­mer­kik­si rau­hoit­ta­va lää­ki­tys tai ilo­kaa­su. Hei­tä, joil­la on huo­no­ja ko­ke­muk­sia ham­mas­lää­kä­ris­tä esi­mer­kik­si lap­suu­des­ta, Har­jun­maa roh­kai­see sil­lä, et­tä pe­lon hoi­ta­mi­nen on ke­hit­ty­nyt pal­jon vii­me vuo­si­kym­me­ni­nä.

– Mo­nen­lai­sia ta­ri­noi­ta kuu­lee sii­tä, mut­ta ny­ky­ään ti­lan­ne on ihan eri­lai­nen.

Ai­van ää­rim­mäi­nen hoi­to­kei­no on po­ti­laan nu­kut­ta­mi­nen. Suo­mi­nen sa­noo, et­tä täl­lai­seen ti­lan­tee­seen ei kan­na­ta jou­tua. Sik­si ham­mas­lää­kä­ri­pel­koon kan­nat­taa puut­tua mah­dol­li­sim­man ai­kai­ses­sa vai­hees­sa.

– Pel­koa voi­daan oi­ke­as­ti vä­hen­tää, Suo­mi­nen sa­noo.