Työsuhdepolkupyörät yleistyneet Rauman seudun yrityksissä ja kunnissa
Etu on lisännyt kalliimpien sähköpyörien kysyntää.
Samu Vahteristo, UR
Työsuhdepolkupyörät ovat jo työntekijöiden käytössä monessa yrityksessä. Vuoden 2021 alusta voimaan tullut lainsäädäntö työsuhdepolkupyöristä on tuonut verovapaat polkupyörät jo yleisimmiksi kuin työsuhdeautot.
Rauman seudulla työsuhdepolkupyörät on otettu käyttöön pääosin parin viime vuoden aikana. Olkiluodossa, TVO-konsernissa etu tuli käyttöön kesällä.
– Edun on parin kuukauden aikana ottanut käyttöön noin kymmenen prosenttia henkilöstöstä. Tämän lisäksi noin kymmenellä prosentilla on hankintaprosessi menossa, kertoo HR.-johtaja Jaana Isotalo.
Isotalon mukaan työsuhdepolkupyöräetuus on otettu positiivisesti vastaan, mutta toki aina kuten kaikki työsuhde-etuudet, osa eduista sopii toisille henkilöille paremmin kuin toisille.
Edun ottaminen käyttöön henkilöstölle nähdään TVO:lla kilpailutekijänä.
– Henkilölle toimivat työsuhde-edut voivat olla myös yritykseen sitouttava tekijä ja niitä vertaillaan myös työpaikkaa valittaessa.
Työsuhdepolkupyörän ehdoton etuus on liikkumisen kynnyksen madaltaminen ja siihen sopivan polkupyörän hankinta edukkaasti ja pienellä riskillä. Lisäksi etuus mahdollistaa myös kalliimpien, esimerkiksi sähköpyörien hankinnan.
– Haluamme kannustaa henkilöstöämme monipuoliseen sekä turvalliseen työmatka- sekä vapaa-ajanpyöräilyyn.
Metsä Groupilla työsuhdepolkupyörät ovat olleet henkilöstöllä jo toista vuotta.
– Etu otettiin käyttöön henkilöstön toiveesta helmikuussa 2023 ja edun suosio yllätti. Käyttäjien määrä kasvoi nopeasti ja Metsän työsuhdepyöräilijöitä on tällä hetkellä Suomessa lähemmäs 1 300, kertoo Metsä Groupin henkilöstöjohtaja Pertti Hietaniemi.
– Työsuhdepyöräedun käyttöönotolla on ollut positiivisia vaikutuksia. Työsuhdepyöräetu on lisännyt edun käyttäjien arkiliikunnan määrää sekä työmatkoja pyörällä kulkevien määrää.
Hovi Oy:ssä työsuhdepolkupyöräetu otettiin käyttöön tänä kevään.
– Toistaiseksi meillä on viisi työsuhdepolkupyöräläistä. Uskoisin, että on ollut hyvä mahdollisuus hankkia uusi polkupyörä, kohtuullisella kk-kululla. Etuna on ulkona liikkumisen mahdollinen lisääntyminen. Sähköpyörien käyttö tulee varmastikin lisääntymään entisestään tämän myötä. Haittoihin en vielä ole törmännyt, Anne Ignatius-Helander sanoo.
Rauman lähikunnissa etu on käytössä Eurassa ja Eurajoella. Rauman kaupungin kuluvan vuoden talousarviossa on varaus henkilöstöetuuskäytäntöjen muuttamiseen nimenomaan työsuhdepolkupyöräedun käyttöön ottamiseksi. Etu ei ole vielä käytössä.
– Meillä Rauman kaupungilla on parhaillaan kysely auki halukkuudesta edun käyttöönottoon. Kysely sulkeutuu elokuun lopulla, jonka jälkeen tiedämme halukkaiden määrän. Sen perusteella tehdään jatkopäätöksiä ja suunnitelma kilpailutuksen käynnistämisestä, sanoo henkilöstöjohtaja Marika Alho.
Eurajoella etu tuli henkilöstön käyttöön keväällä.
– Vastaanotto on ollut positiivinen, noin 40 henkilöä on ottanut edun käyttöön. Me näemme asian positiivisena, koska on tärkeää tukea henkilöstön liikkumista. Pientä hallinnollista työtä siitä tulee, mutta se ei ole ongelma, sanoo kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi.
Eurassa työsuhdepolkupyörät ovat olleet käytössä jo toista vuotta.
– Asia oli meillä niin sanotusti vireillä jo melko pitkään ennen tätä. Hienoa, että keväällä 2023 saatiin valmistelu ja päätökset tehtyä lopullisesti valmiiksi, sanoo kunnanjohtaja Kari Kankaanranta.
Etu on otettu työntekijöiden keskuudessa hyvin vastaan ja käyttäjiä on melko paljon.
– Vaikea nähdä mitään haittoja. Työnantajan näkökulmasta haluamme kannustaa henkilöstöämme pyöräilemään eli liikkumaan enemmän joko työmatkaa tai vapaa-ajalla. Haluamme olla hyvä työnantaja ja tarjota henkilöstölle myös muitakin konkreettisia etuja palkan lisäksi. Tämä on yksi elementti siinä joukossa, Kankaanranta lisää.
Pyörä-Nurmella työsuhdepolkupyöräsopimuksia tehdään päivittäin.
– Etu on osoittautunut suosituksi. Edun käyttöönottoon tulee varmasti painetta yrityksissä työntekijöiltä, arvioi kauppias Jussi Nurmi.
Työsuhdepolkupyörä painottuu kalliimpiin 3000–5000 euron pyöriin. Sopimukset tehdään leasing-muotoisina, ja kuukausierä määrittyy pyörän hinnan ja sopimuksen pituuden mukaan. Laki määrittää verovapauden rajan 100 euroon kuukaudessa.
Kun yritys ottaa käyttöön työsuhdepolkupyörät, se tekee sopimuksen valitsemansa leasing-yhtiön kanssa ja ilmoittaa sinne henkilöt, jotka etua voivat käyttää. Itse polkupyörän voi työntekijä yleensä hankkia mistä haluaa.
– Suurin osa varusteista voidaan lukea mukaan sopimukseen. Meiltä hankittaessa viisi huoltoa kuuluu hintaan mukaan, se on kivijalkakaupan keino kilpailla markkinoilla, Jussi Nurmi sanoo.
Kun leasing-aika loppuu, voi työntekijä lunastaa pyörän itselleen maksamalla leasing-yhtiön pyytämän loppuhinnan. Toki pyörän voi vaihtaa uuteen tekemällä uuden sopimuksen työsuhdepolkupyörästä.
– Sähköpyörissä arveluttaa se, miten akku kestää. Meidän kokemuksen mukaan 5–7 vuoden ikäisissä pyörissä joitakin akkujen hiipumisia saattaa ilmentyä. Riippuu paljon käytöstä, akkua olisi hyvä latailla myös talviaikaan säännöllisesti, Nurmi muistuttaa.