Lii­sa Ku­ja­la, Alii­sa Uu­si­ta­lo / STT

Va­raa sen ver­ran kä­teis­tä, et­tä sel­vi­äi­sit vält­tä­mät­tö­mis­tä han­kin­nois­ta muu­ta­man päi­vän il­man pank­ki- tai luot­to­kort­tia. Avaa tili kah­des­sa eri pan­kis­sa, ja pidä nii­den mak­su­kor­tit käyt­tö­val­mii­na. Sovi, mis­sä ta­paat­te lä­heis­ten kans­sa, jos et­te saa toi­siin­ne yh­teyt­tä tie­to­lii­ken­ne­kat­ko­jen vuok­si. Muun mu­as­sa näin kan­sa­lai­sia neu­vo­taan si­sä­mi­nis­te­ri­ön uu­des­sa verk­ko-op­paas­sa.

Si­sä­mi­nis­te­ri­ön pe­las­tus­toi­men yk­si­kön joh­ta­jan Pau­lii­na Es­ko­lan mu­kaan oli­si tär­ke­ää, et­tä jo­kai­nen va­rau­tui­si eri­lai­siin häi­ri­ö­ti­lan­tei­siin, ku­ten esi­mer­kik­si laa­joi­hin säh­kö- tai tie­to­lii­ken­ne­kat­koi­hin.

– Meil­lä on tur­val­li­suu­sym­pä­ris­tö muut­tu­nut pe­rus­ta­van­laa­tui­ses­ti Ve­nä­jän aloi­tet­tua hyök­käyk­sen­sä Uk­rai­nas­sa, Es­ko­la pe­rus­te­li si­sä­mi­nis­te­ri­ön etäin­fos­sa maa­nan­tai­na.

– Li­säk­si sään ää­ri-il­mi­öt, il­mas­ton­muu­tos ovat esi­mer­kik­si ku­lu­neen ke­sän ja nyt syk­syn­kin ai­ka­na ai­heut­ta­neet laa­jal­ti Eu­roo­pas­sa eri­lai­sia luon­no­non­net­to­muuk­sia, tul­via, laa­jo­ja maas­to­pa­lo­ja. Näi­hin on myös tär­keä va­rau­tua.

Es­ko­la muis­tut­ti, et­tä va­rau­tu­mi­nen läh­tee kan­sa­lai­sis­ta ja eten­kin oma­toi­mi­ses­sa va­rau­tu­mi­ses­sa jo­kai­sel­la on tär­keä roo­li.

– Va­rau­tu­mi­ses­ta toki vas­taa­vat Suo­mes­sa vi­ra­no­mai­set omien vas­tui­den­sa mu­kai­ses­ti, mut­ta tär­ke­äs­sä roo­lis­sa Suo­men ko­ko­nais­tur­val­li­suus­mal­lin mu­kai­ses­ti ovat myös muut toi­mi­jat, ku­ten eri­tyi­ses­ti jär­jes­töt, yri­tyk­set ja tie­tys­ti kan­sa­lai­set.

Suo­ma­lais­ten va­rau­tu­mis­ta seu­ra­taan si­sä­mi­nis­te­ri­ös­sä vä­es­tö­ky­se­lyil­lä. Nii­den mu­kaan va­rau­tu­mi­nen oli hui­pus­saan vuo­den 2022 ke­vääl­lä.

– Eli Ve­nä­jän hyök­käys (Uk­rai­naan) sel­väs­ti pa­ran­si va­rau­tu­mi­sen ta­soa. Nyt on pik­kui­sen tul­tu sii­tä alas­päin, ker­toi si­sä­mi­nis­te­ri­ön vies­tin­tä­joh­ta­ja Eriik­ka Kois­ti­nen.

Syys­kuus­sa teh­dyn ky­se­lyn mu­kaan 58 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta on hank­ki­nut krii­si­ti­lan­tei­den va­ral­le ko­ti­va­raa, eli ruo­kaa, raha ja tar­vik­kei­ta. Vas­taus­ten pe­rus­teel­la ko­ti­va­ra kui­ten­kin puut­tuu noin 40 pro­sen­til­ta kan­sa­lai­sis­ta, ei­vät­kä he vält­tä­mät­tä luo­ta osaa­mi­seen­sa krii­si­ti­lan­teis­sa.

Hei­koin­ta va­rau­tu­mi­nen näyt­tää ole­van nuo­ril­la kau­pun­ki­lai­sil­la. Ylei­ses­ti­kin maa­seu­dul­la asu­vat ovat kau­pun­ki­lai­sia pa­rem­min va­rau­tu­nei­ta. Ky­se­lyn mu­kaan nai­set ovat hank­ki­neet ko­ti­va­raa mie­hiä pa­rem­min.

Kois­ti­sen mu­kaan ke­vääl­lä teh­dys­tä EU-ba­ro­met­ris­tä kui­ten­kin il­me­ni, et­tä Suo­mes­sa va­rau­tu­mi­nen on huo­mat­ta­vas­ti pa­rem­mal­la to­lal­la kuin EU-mais­sa kes­ki­mää­rin.

In­fos­sa esi­tel­lys­sä op­paas­sa an­ne­taan kan­sa­lai­sil­le oh­jei­ta va­rau­tu­mi­ses­ta krii­si­ti­lan­tei­siin sota mu­kaan lu­kien. Mi­nis­te­ri­ön mu­kaan op­paas­sa ei ole si­nän­sä uut­ta tie­toa, vaan oh­jeet on nyt koot­tu yh­teen paik­kaan. Opas­ta ei ja­e­ta ko­tei­hin pa­pe­ri­se­na ver­si­o­na, mut­ta se on saa­ta­vil­la prin­tat­ta­vas­sa muo­dos­sa.

Kois­ti­nen huo­maut­ti, et­tä krii­sei­hin on ai­na va­rau­dut­ta­va etu­kä­teen. Op­paan te­ki­jöi­den ta­voit­tee­na on ol­lut myös kar­sia aja­tus­ta, et­tä vi­ra­no­mai­set hoi­ta­vat ai­na ti­lan­teet.

– Täs­sä tuo­daan sel­väk­si, et­tä jo­kai­sen tu­li­si vä­hin­tään se kol­me vuo­ro­kaut­ta pär­jä­tä omil­laan ja se kos­kee nor­maa­li­o­lo­jen häi­ri­ö­ti­lan­tei­ta. Sit­ten poik­keu­so­lot, pit­kä­kes­toi­set ti­lan­teet, pan­de­mia tai sota, niin ne ovat asia erik­seen.

Kois­ti­sen mu­kaan op­paas­sa ko­ros­te­taan ai­em­paa enem­män myös yh­tei­söl­li­syyt­tä ja hen­kis­tä krii­sin­kes­tä­vyyt­tä. Kan­sa­lai­sia kan­nus­te­taan­kin miet­ti­mään yh­des­sä ole­mis­ta ja tois­ten aut­ta­mis­ta.

– Jos me­ne­vät säh­köt, ei­kä net­ti toi­mi, et­kä pää­se snäp­pää­mään, niin voi to­del­la­kin ko­e­tel­la mie­len­ter­veyt­tä ja jak­sa­mis­ta, jos se ti­lan­ne kes­tää pi­dem­pään.

Oh­jeis­sa an­ne­taan käy­tän­nön vink­ke­jä muun mu­as­sa sii­tä, mi­ten il­ma­hyök­käyk­sen, pan­de­mi­an tai pit­kien säh­kö- ja ve­si­kat­kos­ten ai­ka­na toi­mi­taan.

Esi­mer­kik­si so­ta­ti­lan­tees­sa hyök­käyk­sis­tä va­roi­te­taan ylei­sel­lä vaa­ra­mer­kil­lä, joka on mi­nuu­tin mit­tai­nen nou­se­va ja las­ke­va ää­ni­merk­ki. Vaa­ra­mer­kin kuul­tua si­sä­mi­nis­te­riö oh­jeis­taa suo­jau­tu­maan heti lä­him­pään vä­es­tön­suo­jaan. Jos lä­hel­lä ei ole yh­tä­kään vä­es­tön­suo­jaa, suo­jau­tua voi esi­mer­kik­si aset­tu­mal­la ik­ku­nat­to­maan ti­laan, jon­ka ym­pä­ril­lä on ai­na­kin kak­si kan­ta­vaa sei­nää.

Vä­es­tö­suo­jaan pi­tää ai­na ot­taa mu­kaan hen­ki­löl­li­syys­to­dis­tus, omat vält­tä­mät­tö­mät lääk­keet sekä hie­man kä­teis­tä ra­haa ja juo­ta­vaa. Ta­va­roi­den ke­rää­mi­seen tai ha­ke­mi­seen vaa­ra­ti­lan­teen sat­tu­es­sa ei si­sä­mi­nis­te­ri­ön mu­kaan pidä käyt­tää ai­kaa. Vä­es­tön­suo­jaan ei myös­kään saa tuo­da lem­mik­ke­jä, kos­ka ti­laa on ra­jal­li­ses­ti.

Jos vä­es­tön­suo­jas­sa viet­tää pi­dem­piä ai­ko­ja, on sin­ne hyvä ot­taa mu­kaan ruo­kaa, jota voi syö­dä läm­mit­tä­mät­tä. Muun mu­as­sa hy­gie­ni­a­tar­vik­keet, vuo­de­vaat­teet ja tas­ku­lamp­pu pa­ris­toi­neen kan­nat­taa myös ot­taa mu­kaan.

Es­ko­la ker­too, et­tä si­sä­mi­nis­te­ri­ös­sä on val­mis­te­lus­sa myös li­sää oh­jei­ta esi­mer­kik­si vä­es­tön­suo­jien käy­tös­tä ja kun­nos­sa­pi­dos­ta. Näi­den oh­jei­den on tar­koi­tus val­mis­tua en­si vuo­den lop­puun men­nes­sä.

Ko­ti­va­raa si­sä­mi­nis­te­riö suo­sit­te­lee va­rat­ta­vak­si kol­men vuo­ro­kau­den tar­pei­siin. Ko­ti­va­raan kuu­luu vet­tä, ruo­kaa, lääk­keet ja mui­ta vält­tä­mät­tö­miä tar­vik­kei­ta. Tuot­tei­den on mi­nis­te­ri­ön mu­kaan hyvä ol­la sel­lai­sia, joi­ta käyt­tää muu­ten­kin ar­jes­sa.

Tar­vik­keet kan­nat­taa mi­nis­te­ri­ön mu­kaan va­ra­ta jo en­nen krii­sin al­ka­mis­ta. Tämä vä­hen­tää tar­vet­ta nii­den hank­ki­mi­seen juu­ri sil­loin, kun jo­ta­kin ta­pah­tuu ja tar­vik­keil­le voi tul­la suu­ri ky­syn­tä.

Oh­jei­den mu­kaan ko­ti­va­ras­ta kuu­luu löy­tyä muun mu­as­sa pul­lo­vet­tä ja puh­tai­ta kan­nel­li­sia as­ti­oi­ta ve­den säi­lyt­tä­mi­seen, sel­lai­se­naan syö­tä­viä ja hel­pos­ti val­mis­tet­ta­via ruo­kia, pa­ris­toil­la tai muu­ten il­man verk­ko­vir­taa toi­mi­va ra­dio sekä esi­mer­kik­si il­mas­toin­ti­teip­piä ik­ku­noi­den ja tuu­le­tu­sauk­ko­jen tii­vis­tä­mi­seen.

Mi­nis­te­ri­ös­sä tie­dos­te­taan, et­tä kaik­kien ei vält­tä­mät­tä ole mah­dol­lis­ta pi­tää suo­si­tus­ten mu­kais­ta ko­ti­va­raa ko­to­naan, jos esi­mer­kik­si asu­taan ko­vin ah­taas­ti. Suo­si­tus­ten mu­kaan vii­si­hen­ki­sel­lä per­heel­lä pi­täi­si ol­la pel­käs­tään juo­ma­vet­tä va­ras­tos­sa 30 lit­ran ver­ran.

– Va­rau­tua voi myös mo­nel­la muul­la­kin ta­val­la. Jos ei ole mah­dol­lis­ta pi­tää isoa ko­ti­va­raa, niin myös tie­dot ja tai­dot ovat tosi tär­kei­tä, vies­tin­nän asi­an­tun­ti­ja Ai­no Rau­ta­nen sa­noi.

Va­rau­tu­mi­ses­sa ke­ho­te­taan­kin miet­ti­mään sitä, mitä se tar­koit­taa omas­sa ar­jes­sa ja mitä on tar­peen huo­mi­oi­da.

– Tär­ke­ää on se, et­tä kan­sa­lai­set tie­dos­ta­vat, et­tä it­se voi teh­dä sen va­rau­tu­mi­sen eteen jo­ta­kin ja pie­nel­lä­kin ko­ti­va­ral­la pär­jää jo to­vin, Es­ko­la puo­les­taan to­te­si.