Vesikatot ja puiden raivaukset aiheuttivat suurimmat vahingot myrskystä
UutisRauma
Lyly-myrsky aiheutti mittavia vahinkoja Satakunnassa. Erityisen kovasti hirmumyrskylukemiin kohonneet tuulet koettelivat Rauman seutua. Eurajoella kärsitään yli viikko myrskyn jälkeen vielä sähkökatkoista.
Myrskyt ovat monina vuosina aiheuttaneet isoja vahinkoja Länsi-Suomessa. Viimeisin raju myrskyvuosi oli 2020, mutta ennätysvahingot syntyivät viime vuosikymmenen puolella.
– Vuoden 2020 Aila- ja Tuuli-myrskyt tekivät meillä päin paljon tuhoja, joiden myötä maksoimme korvauksia lähes kolme miljoonaa euroa. Aivan omassa luokassaan oli kuitenkin vuoden 2011 Tapani-myrsky, jossa maksetut korvaukset nousivat yli 14 miljoonaan ja muutamassa viikossa kertyi kasaan lähes puolet vuoden kokonaisvahinkomäärästä, LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Ville Sampolahti muistelee.
Lylyn jäljiltä maksettavat korvaukset täsmentyvät lähiviikkojen aikana.
– Nähtäväksi jää, tuliko tästä uusi Tapani, mutta melkoiselta tilanne jo tässä vaiheessa vaikuttaa. Ikävä tosiasia on, että ilmastonmuutoksen myötä vastaavat sääilmiöt tulevat jatkossa lisääntymään. Siksi ennakoimisen ja varautumisen merkitystä ei voi riittävästi korostaa, Sampolahti muistuttaa.
LähiTapiola Länsi-Suomen tekninen asiantuntija Ville Santala arvioi suurimmiksi omaisuusvahingoiksi nousevan erityisesti suurten kiinteistöjen vesikattojen vahingot.
– Myös yrityksille aiheutuneet vahingot nousevat korvausmenoiltaan suuriksi. Vahinkomäärällisesti eniten on puiden kaatumisia ja niihin kohdistuvia raivauksia sekä rakennusten päälle kaatuneiden puiden aiheuttamia vahinkoja.
Sampolahti pitää tilannetta poikkeuksellisena.
– Erittäin nopeasti noussut myrsky vaikeutti siihen varautumista, mikä näkyi meillä valtavan suurina vahinko- ja yhteydenottomäärinä.
LähiTapiola Länsi-Suomelle hoidettavaksi tulee markkinaosuuden perusteella noin puolet kaikista Länsi-Suomessa sattuneista myrskyvahingoista. Sampolahden mukaan asian jouhevaa etenemistä voi itse edesauttaa.
– Estä lisävahingot, kuvaa vauriot ja lähetä vahinkoilmoitus kuvien kera verkkopalvelussa. Toimistoilla ja puhelinpalvelussa asiaa on tällä hetkellä ruuhkien vuoksi hidasta hoitaa.
Vahinkoilmoituksen tekemisen jälkeen tärkeää on odottaa vakuutusyhtiön yhteydenottoa.
– Tutustumme ensin ilmoitukseen ja sen liitteenä oleviin kuviin, jonka jälkeen teemme päätöksen vahingon korvattavuudesta. Sen jälkeen annamme ohjeet siitä, miten korjaustöiden kanssa voidaan lähteä etenemään. Kun siis malttaa myös tässä hankalassa tilanteessa hetken odottaa, ei korvauksien kanssa tule myöhemmin ikäviä yllätyksiä, Sampolahti kertoo.
Erityisesti pitkään poikki olevat sähköt aiheuttavat paljon välillisiä vahinkoja kuten esimerkiksi pakastimessa olevien ruokien pilaantumista.
– Riippuu vakuutuksen turvatasosta korvataanko tällaiset vahingot. Suppean turvatason vakuutuksesta korvataan vain luonnonilmiön aiheuttama suoranainen esinevahinko.Esim. pakasteiden sulaminen on korvattavaa Laajasta kotivakuutuksesta äkillisenä ja ennalta-arvaamattomana vahinkotapahtumana, Santala kertoo.