STT–AFP

Maa­il­man ter­veys­jär­jes­tö WHO on ju­lis­ta­nut api­na­ro­kon vuok­si maa­il­man­laa­jui­sen ter­veys­hä­tä­ti­lan.

– Tämä kos­kee mei­tä kaik­kia. WHO on si­tou­tu­nut tu­le­vi­na päi­vi­nä ja viik­koi­na koor­di­noi­maan glo­baa­lit vas­ta­toi­met ja työs­ken­te­le­mään tii­viis­sä yh­teis­työs­sä nii­den mai­den kans­sa, joi­ta tämä kos­kee, va­kuut­ti jär­jes­tön joh­ta­ja Ted­ros Ad­ha­nom Gheb­rey­e­sus kes­ki­viik­ko­na.

Af­ri­kan uni­o­nin ter­veys­vi­ra­no­mai­nen ju­lis­ti jo tiis­tai­na man­te­reen laa­jui­sen ter­veys­hä­tä­ti­lan no­pe­as­ti le­vi­ä­vän rok­ko­e­pi­de­mi­an vuok­si. Api­na­rok­koon on sen ti­las­to­jen mu­kaan sai­ras­tu­nut tam­mi­kuun 2022 jäl­keen Af­ri­kas­sa lä­hes 38 500 ih­mis­tä. Tau­tiin on kuol­lut liki 1 500 ih­mis­tä.

Api­na­rok­ko on le­vin­nyt usei­siin Af­ri­kan mai­hin, eri­tyi­ses­ti Kon­gon de­mok­raat­ti­seen ta­sa­val­taan, mis­sä rok­koa en­sim­mäi­sen ker­ran ta­vat­tiin ih­mi­sil­lä vuon­na 1970.

Api­na­ro­kon oi­rei­ta ovat kuu­me, kova pään­sär­ky, ihot­tu­ma ja imu­sol­muk­kei­den tur­po­a­mi­nen. Tau­ti le­vi­ää sai­ras­tu­neis­ta eläi­mis­tä ih­mi­siin, mut­ta voi tart­tua myös ih­mis­ten vä­lil­lä.