Poliitikkomme lobbaavat murtajatilausten saamista
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suunnittelee maan jäämurtajakaluston lisäämistä. Helsingin Sanomat julkaisi edellisviikolla uutisen, jossa kerrottiin, että Trumpin suunnitelmissa puhutaan jopa 48 jäämurtajan hankkimisesta.
Samalla todettiin, että määrässä saattaa olla liioittelua. Hyvin todennäköistä kuitenkin jäämurtajalaivaston uusiminen on.
Suomessa ei ole jääty odottelemaan kädet ristissä, että voisivatko tilaukset suuntautua mahdollisesti Suomeen ja esimerkiksi Rauman telakalle, jolla on hyvät valmiudet jäänmurtajien rakentamiseen. Suomesta löytyy paljon jäämurtajaosaamista. Siitä kertoo jo se, että yli puolet kaikista maailman murtajista on rakennettu Suomen telakoilla. Muun muassa presidentti Alexander Stubb otti jäämurtaja-asian esille taannoisessa tapaamisessaan Trumpin kanssa.
Ulkoministeri Elina Valtonen tapasi Yhdysvaltojen ulkoministerin Marco Rubion ja ilmoitti tapaamisen jälkeen jäänmurtajakauppojen etenevän kaiken aikaa. Hän lupasi lisäuutisia jopa lähikuukausina.
Murtajatilausten saaminen Suomeen, ja ainakin osaa niistä Raumalle, puoltavat monet seikat. Raumalla voidaan rakentaa useita aluksia samanaikaisesti ja telakan oma terästuotanto takaa toimitusvarmuuden, eikä alihankintaa tämän työn osalta tarvita.
Toinen varteenotettava rakennuspaikka on Helsingin telakka. Kanadalaisomisteinen telakka hankki jo kahden miljardin euron murtajatilauksen Kanadan valtiolta runsas kuukausi sitten.
Donald Trumpin lähtökohtana on oman maan teollisuuden vahvistaminen. Tätä tukisi hyvin jäämurtajien valmistaminen kotimaassa. Ongelmaksi muodostuu yhdysvaltalaistelakoitten huono kunto. Niihin eri ole investoitu ja alihankintaketjut ovat rapautuneet.
Telakat Suomessa kilpailevat lähinnä Hollannin, Norjan, Kanadan ja Etelä-Korean telakoitten kanssa. Valtiot ovat vahvasti kuvassa mukana, kun laivatilauksista, etenkin jäämurtajatilauksista, päätetään. Tilauksilla on iso työllistävä vaikutus. Esimerkiksi iso jäämurtajatilaus tuo noin 500 henkilötyövuotta.
Juuri työllistävän vaikutuksen takia monet telakat saavat jonkinlaista julkista tukea enemmän tai vähemmän piilotellusti. Sekään ei ole harvinaisuus, että valtio omistaa telakkayhtiön tai sen osakkeita.
Rauman RMC -telakan suurin yksittäinen omistaja on pääomasijoittaja Tesin kautta Suomen valtio, joka on tukenut telakkaa noin 50 miljoonalla eurolla.
Pauli Uusi-Kilponen
Päätoimittaja