”Pian Tampereella kuulutetaan Raumalle lähtevästä junasta”
Maan hallitus päätti palauttaa henkilöjunaliikenteen Tampereelta Raumalle.
Pauli Uusi-Kilponen
Henkilöjunaliikenteen alkamisesta on Raumalla puhuttu oikeastaan siitä lähtien kun se loppui 37 vuotta sitten. Maan hallitus päätti viime viikolla puoliväliriihessä henkilöjunaliikenteen avaamisesta Raumalta. Rauman ja Tampereen välisen henkilöjunaliikenteen nettokustannus tulee olemaan arviolta noin 3 miljoonaa euroa ja kustannukset jaetaan Rauman kaupungin ja VR:n kesken.
Rauman osuutta keventää kehysriihessä myönnetty 2,5 miljoonan euron vuotuinen rahoitus. Rauman kaupungin kustannettavaksi jää noin yhden miljoonan euron hintainen Prisman taakse sijoittuva seisake. Alustavasti Raumalla varauduttiin siihen, että hankkeeseen saa mennä enintään kaksi miljoonaan euroa.
Liikenne käynnistyy kahden vuoden kuluttua.
– On se komeaa, kun tuolloin Tampereella kuulutetaan Raumalle lähtevästä junasta, iloitsee kaupunginjohtaja Esko Poikela.
Lausahduksellaan hän haluaa tuoda esiin sen, että henkilöjunaliikenteellä on myös iso imagollinen merkitys.
– Puheet Raumasta pussinperänä jäävät tämän jälkeen historiaan, hän sanoo.
Henkilöliikenne tuo monia toiminnallisia ja taloudellisia hyötyjä. Ajoituskin on mitä sopivin. Raumalle kaavaillaan isoja investointihankkeita ja henkilöjunaliikenne on omiaan helpottamaan ihmisten kulkemista esimerkiksi Helsingistä Raumalle.
– Näen isona mahdollisuutena myös sen, että etätyötä on entistä helpompi hoitaa Raumalta käsin ja käydä vaikka kerran, pari viikossa konttorilla Tampereella tai Helsingissä, Poikela kehuu.
Junalla kulkemisessa on se etu yksityisautoiluun nähden, että matkan aikana voi avata läppärin ja tehdä töitä.
Tähän mennessä Raumanmeren juhannukseen on tullut erillinen festarijuna. Nyt ei erillisjunia tarvita, vaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulta voi tulla normaalilla vuorolla Raumalle. Myös muilla matkailijoilla kynnys lähteä Raumalla alenee, kun Tampereelta pääsee suoraan Raumalle ja Helsingistäkin parin pysähdyksen kautta.
Raumalta on tarkoitus kulkea viisi vuoroa, joista kaksi olisi suoria Tampereelle. Sieltä voi kätevästi jatkaa Helsinkiin. Kolme vuoroa kulkisi Kokemälle ja jatkoyhteys olisi Tampereelle.
Rauman henkilöjunaliikenteestä tulee hyötymään myös Pori. Nyt viimeinen juna Tampereelle lähtee Porista kuuden aikaan illalla. Rauman liikenteen ansiosta junaliikenne jatkuisi 19.30 asti. Eli Porista juna lähtisi Kokemäelle ja jatkoyhteys hoituisi Raumalta lähtevällä junalla Tampereelle.
– Sen lisäksi, että kulkeminen paranee, myös kustannuksia saadaan ratkaisulla alas, Poikela kehuu.
Matias Marttinen teki ison työn hankkeen eteen
Henkilöjunaliikenteen palautumisesta Raumalle tehtiin paljon työtä monta vuotta. Kaupunginjohtaja Esko Poikelan mukaan yli kolme vuotta asiaa ajettiin intensiivisesti. Suuren työn Arkadianmäellä teki kokoomuksen ryhmäjohtaja Matias Marttinen, joka pian siirtyy työministeriksi.
Marttinen otti heti viime vaalien jälkeen puheeksi Rauman henkilöjunahankkeen puolueen puheenjohtajan ja nykyisen pääministerin Petteri Orpon kanssa. Orpo näytti keskusteluiden jälkeen vihreä valoa.
Ihan läpihuutona tällaiset hankkeet eivät mene. Jotain kertoo sekin, että Rauma on ensimmäinen, jonne kerran lopetettu henkilöjunaliikenne palautetaan.
– Rauma on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, johon ei ole toimivaa henkilöjunaliikennettä, muistuttaa Marttinen.
Hän sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, että pitkä ja määrätietoinen työ sai nyt myönteisen päätöksen.
Hän on kaupunginjohtajan kanssa samoilla linjoilla henkilöliikiinteen palautumisen toiminnallisesta merkityksestä.
– Onhan tämä iso asia Raumalle, hän päättelee.