Talousarvioaika - kehitystä vai muutosta?
”Kaikki kannattavat kehitystä, mutta vastustavat muutosta, kun se osuu omalle kohdalle” – slogan lienee tuttu tai ajankohtaisuudessaan ajatuksia herättävä.
Kaupungin talousarvioihin sisältyvät toiminnot vaikuttavat kuntalaisiin ja kaupungin henkilöstöön eri tavoin. Asia, mikä toiselle on lähes yhdentekevä, onkin toiselle erityisen merkityksellinen joko aiempien kokemusten, odotusten tai ajankohdan perusteella. Kehittämishankkeet ja uudistukset, mihin panostetaan voimavaroja, on helppo hyväksyä, vaikka niiden kaikkiin yksityiskohtiin ei löytyisikään vielä vastauksia. Näiden juttujen kanssa on myös mukava asettua parrasvaloihin.
”Happamia”, sanoi kettu pihlajanmarjoista. Näin käy kuntaorganisaatioissa ja kuntalaisten keskuudessa, sillä voimavarojen panostus ei osu kaikkien kohdalle. Monille kehitys onkin muutosta, vaikka sen tavoite olisi toivottava. Muutos vaatii rohkeutta, asioihin syvällistä paneutumista ja usein sitä valmistellaan pienessä sisäpiirissä. Laajempaan käsittelyyn tullessaan tilannetta kuvaa slogan ”on ehdotus outo uus, seuraa hetken hiljaisuus”. Tyypillisemmin ihmetellään sitä, miksi asia tulee vasta nyt esille, miksi siitä ei kerrottu jo aiemmin.
Ihmiselle on tärkeää tasapainon säilyttäminen. Toisen aikeista saamme tietoa aistimalla, tarkkailemalla henkilön liikkeitä, eleitä, katseen suuntaa ja puhetta. Ihminen toimii vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa ja oppiminen edellyttää toistoja. Tietyt havainnot ympäristöstä voivat johtaa taitojen ja tapojen muodostumiseen ilman ponnisteluja. Organisaatioissa sovitut käytännöt ovat toisaalta myös välttämättömiä edellytyksiä tulosten saavuttamiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun. Rutiinit helpottavat ja yksinkertaistavat työtä, mutta automaattisuutensa vuoksi ne urauttavat käyttäytymistä.
Aineksia meheviin juupas - eipäs-keskusteluihin esiintynee syksyn aikana. Muutokset horjuttavat ajattelutapoja ja siten niihin vaaditaan yksityiskohtaisia perusteluja ja vaikutusten osoittamista. Muutosvastarinta ja kokemuksen tuoma viisaus kisaavat keskenään. Varmaa on se, että asioista pitää puhua ja kerrata, vaikka valmistelijat olisivat jo kypsiä seuraavaan asiaan.
Satu Helin
Rauman kaupungin viimeisin sote-johtaja