STT

Pre­si­dent­ti Ale­xan­der Stubb sa­noo Yh­dys­val­tain pre­si­dent­ti Joe Bi­de­nin pre­si­dent­ti­kau­den jää­vän Suo­mes­sa­kin his­to­ri­aan.

– Sen ai­ka­na meis­tä tuli Nato-liit­to­lai­nen, pre­si­dent­ti Bi­de­nin vah­val­la tu­el­la ja myö­tä­vai­ku­tuk­sel­la, Stubb kom­men­toi STT.lle säh­kö­pos­tit­se lä­he­te­tys­sä lau­sun­nos­sa.

Lau­sun­nos­sa Stubb ker­too tu­le­van­sa työs­ken­te­le­mään lä­hei­se­nä liit­to­lai­se­na Yh­dys­val­tain pre­si­den­tin kans­sa en­nen vaa­le­ja ja nii­den jäl­keen.

Stubb sa­noo myös Suo­men kun­ni­oit­ta­van de­mok­raat­tis­ten val­ti­oi­den oi­keut­ta va­li­ta pre­si­dent­tin­sä.

Use­at suo­ma­lais­po­lii­ti­kot kat­so­vat Bi­de­nin teh­neen oi­ke­an rat­kai­sun, kun hän as­tui syr­jään tu­le­van syk­syn pre­si­dent­ti­kil­pai­lus­ta Do­nald Trum­pia vas­taan.

Eu­ro­par­la­men­taa­rik­ko An­na-Maja Hen­riks­son (r.) kom­men­toi vies­ti­pal­ve­lu X:ssä Bi­de­nin pää­tös­tä vai­ke­ak­si.

– Var­maan vai­kea, mut­ta mo­nel­la ta­val­la oi­kea pää­tös.

Hen­riks­son to­te­si Bi­de­nin ol­leen hy­vin tär­keä myös Suo­mel­le muun mu­as­sa Nato-jä­se­nyysp­ro­ses­sis­sa.

Myös työ­mi­nis­te­ri Ar­to Sa­to­nen (kok.) kiit­tää pre­si­dent­tiä.

– Bi­den on teh­nyt pit­kän ja me­nes­tyk­sel­li­sen uran po­li­tii­kan hui­pul­la, ja hän on ol­lut pre­si­dent­ti­nä eri­no­mai­nen kump­pa­ni liit­to­lais­mail­leen. Nyt on ai­ka an­taa ka­pu­la seu­raa­val­le. Fik­su pää­tös vas­tuul­li­sel­ta mie­hel­tä, hän kir­joit­taa X:ssä.

SDP:n edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Tyt­ti Tup­pu­rai­nen ke­huu X:ssä Bi­de­nin yli puo­li vuo­si­sa­taa kes­tä­nyt­tä maan­sa pal­ve­lua.

– Hän ei kos­kaan ole ole aset­tu­nut it­se­ään yh­tei­sen edun edel­le. Yh­dys­val­tain pre­si­den­tin­vaa­lit ovat ai­van uu­des­sa ti­lan­tees­sa. God bless Ame­ri­ca. Luo­ja mei­tä var­jel­koon, hän kir­joit­taa.

Vih­re­än edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja At­te Har­jan­ne kir­joit­taa X:ssä Bi­de­nin luo­pu­mi­sen ol­leen kai­kes­ta pää­tel­len fik­su ja vas­tuul­li­nen rat­kai­su.

– Hur­jan pit­kä ja ko­mea ura po­lii­tik­ko­na päät­tyy pre­si­dent­ti­nä tä­män kau­den myö­tä. Tär­keä Suo­men ys­tä­vä tur­bu­lent­ti­na ai­ka­na.

Pe­rus­suo­ma­lais­ten edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Jani Mä­ke­lä kir­joit­taa X:ssä, et­tä Bi­de­nin luo­pu­mi­nen on ol­lut sel­vää jo ai­na­kin vii­kon pari.

– Nyt se sit­ten tuli to­teu­tus­vai­hee­seen. Kiin­toi­saa on, et­tä kuka ti­lal­le.

Kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja Ant­ti Kaik­ko­nen puol­taa myös Bi­de­nin pää­tös­tä.

– Pää­tös oli var­mas­ti vai­kea, mut­ta ei­kö­hän sil­ti oi­kea, hän kir­joit­taa X:ssä.