Hintojen nousu hidastui Suomessa marraskuussa – "Alv-korotus ei näyttäisi isommin tärvelevän elpymistä"
Eetu Halonen / STT
Suomessa kuluttajahinnat nousivat marraskuussa yhden prosentin verrattuna vuodentakaiseen, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio hidastui hieman lokakuusta, jolloin kuluttajahintojen vuosimuutos oli 1,1 prosenttia.
Inflaation hidastuminen johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja sähkön hinnan laskusta.
Vuodentakaiseen verrattuna kuluttajahintoja nosti marraskuussa eniten hoitovastikkeiden, savukkeiden hintojen ja yleisen sairaalamaksun nousu. Eniten hintojen nousua sen sijaan hillitsi asuntolainojen keskikoron, bensiinin ja dieselin hinnan lasku.
"Hintapaineet ovat vähäisiä"
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist sanoo, että arvonlisäveron (alv) korotuksen vaikutus kuluttajahintoihin näyttää jäävän vähäiseksi. Yleinen arvonlisäverokanta nousi Suomessa syyskuussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin.
– Lähinnä lokakuussa nähtiin hetkellisesti hintakehityksen vauhdittumista verrattuna tavanomaiseen, mutta nyt inflaatio jarrutti. Se on sikäli hyvä uutinen, ettei veronkorotus näyttäisi isommin tärvelevän talouden elpymistä, Appelqvist sanoo tiedotteessa.
Hän tosin arvioi, että alv-korotus saattaa vielä jossain määrin nostaa hintoja lähikuukausina. Merkittävää nousua tuskin kuitenkaan nähdään.
– Vaikutus jäänee maltilliseksi, ja yleiset hintapaineet ovat vähäisiä. Hauraana jatkuva suhdannetilanne estää veronkorotusten täysimääräistä siirtymistä hintoihin, Appelqvist näkee.
Hänen mukaansa kotimaisesta kulutuksesta on toivottu talouskasvun veturia Suomessa. Tällä haavaa näyttää siltä, ettei vetoapua ole siltä suunnalta juuri luvassa.
– Toistaiseksi yksityinen kulutus on kehittynyt vaisusti, ja kotitaloudet ovat varovaisia. Ongelman juurisyy löytyy työllisyyden heikkenemisestä. Sen sijaan palkkojen ja hintojen kehitys on suotuisaa ja kasvua tukevaa, Appelqvist sanoo.
Euroalueella inflaatio kiihtyi
Yhdenmukaistetulla kuluttajahintaindeksillä tarkasteltuna inflaatio oli marraskuussa 1,7 prosenttia. Luvussa ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- sekä metsästysmaksuja.
Yhdenmukaistettua kuluttajahintaindeksiä käytetään koko euroalueen inflaation seuraamiseen. Ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli marraskuussa 2,3 prosenttia. Inflaatio kiihtyi, koska lokakuussa euroalueen inflaatio oli kaksi prosenttia.
Euroopan tilastoviranomainen Eurostat julkaisee marraskuun lopulliset tiedot euroalueen inflaatiosta 18. joulukuuta.