Heli Laak­ko­nen / STT

Tä­nään li­put lie­hu­vat Suo­men kan­sal­lis­ru­noi­li­jan Jo­han Lud­vig Ru­ne­ber­gin kun­ni­ak­si.

J. L. Ru­ne­ber­gin päi­vää vie­te­tään Ru­ne­ber­gin syn­ty­mä­päi­vä­nä. Hän syn­tyi Pie­tar­saa­res­sa vuon­na 1804.

Toi­mit­ta­ja­na, opet­ta­ja­na ja ru­noi­li­ja­na tun­net­tu Ru­ne­berg muis­te­taan eri­tyi­ses­ti ru­no­ko­ko­el­mas­taan Vän­rik­ki Stoo­lin ta­ri­nat, jon­ka suo­men­si Paa­vo Ca­jan­der. Hän kir­joit­ti tuo­tan­ton­sa äi­din­kie­lel­lään ruot­sik­si. Hän myös sa­noit­ti Maam­me-lau­lun sekä Po­ri­lais­ten mars­sin.

Ru­ne­berg kuo­li Por­voos­sa vuon­na 1877.

Ru­ne­ber­gin päi­vän viet­toon on kuu­lu­nut myös her­kut­te­lu ru­ne­ber­gin­tor­tuil­la. Va­kiin­tu­neen kä­si­tyk­sen mu­kaan tor­tun oli­si ke­hi­tel­lyt Ru­ne­ber­gin vai­mo Fred­ri­ka Ru­ne­berg.

Myös Fred­ri­ka Ru­ne­berg oli kir­jai­li­ja. Hän oli Ylen mu­kaan en­sim­mäi­nen his­to­ri­al­li­sen ro­maa­nin kir­joit­ta­nut suo­ma­lai­nen. Te­ok­sen nimi on Rou­va Ka­ta­rii­na Boi­je ja hä­nen tyt­tä­ren­sä.

Ru­ne­ber­geil­le syn­tyi kah­dek­san las­ta, mut­ta vain kuu­si heis­tä jäi eloon.

Suo­men kan­sal­lis­bi­og­ra­fi­an mu­kaan Ru­ne­ber­gin te­ok­sil­la oli suu­ri mer­ki­tys Suo­men kan­sal­li­sen iden­ti­tee­tin ke­hi­tyk­sel­le, ja Ru­ne­ber­gin töi­tä ja elä­mää alet­tiin juh­lia jo hä­nen eli­nai­ka­naan.

Ru­ne­ber­gil­la on oma kir­jal­li­suu­den ni­mik­ko­pal­kin­to, joka ja­e­taan Ru­ne­ber­gin päi­vä­nä. Eh­dok­kaa­na tä­män vuo­den pal­kin­non saa­jik­si ovat Pirk­ko Sai­si­on ro­maa­ni Su­li­ko, Mar­kus Num­men ro­maa­ni Kä­rä­jät ja Sai­la Su­si­luo­don ru­no­te­os Ak­he­ron.

Pal­kin­toa ta­voit­te­le­vat myös Ale­xan­der Bar­gu­min ru­no­te­os All tid le­der hit, Joel Els­te­län Izak, Mar­ko Jär­vi­kal­lak­sen Saat­tue, V. S. Luo­ma-ahon teos Te­o­ria, Mik­ko Ma­li­lan Kas­tan­ja­so­ta, Mil­ja Sar­ko­lan Min psy­ki­a­ter ja Eli­na Vii­na­mä­en teos Käy­pä hoi­to.

Eh­do­kas­te­ok­set va­lin­neen kol­mi­hen­ki­sen kir­jal­li­suu­de­na­lan am­mat­ti­lais­raa­din mu­kaan se et­si kir­jo­ja, jois­sa kie­li ja sa­not­ta­va tu­ke­vat toi­si­aan.

– Lu­ki­ja tie­tää: tätä kir­jaa ei oli­si voi­nut kir­joit­taa mil­lään muul­la ta­val­la, raa­ti ker­too tie­dot­tees­sa.

Ru­ne­berg-pal­kin­to on pe­rus­tet­tu vuon­na 1986 ja se on ja­et­tu tä­hän men­nes­sä 38 ker­taa. Pal­kin­to­sum­ma on 20 000 eu­roa.