Sotateollisuuden investoinnit ovat koko maakunnan etu
Satakuntaan saatiin viime viikolla hyvin positiivisia uutisia uudesta investoinnista, kun puolustusministeri Antti Häkkänen julkisti merkittävän hankkeen TNT-räjähdetehtaan rakentamiseksi Poriin. Investointi on suuruudeltaan yli 200 miljoonan euron arvoinen.
Uusi TNT-tehdas on merkittävä teollinen kokonaisuus, jolla on myös vahva kansainvälinen ulottuvuus. Hankkeen myötä Satakuntaan syntyy paljon uutta työtä, elinvoimaa ja näkyvyyttä.
Tässä ajassa ja turvallisuusympäristön murroksessa puolustusteollisuuden satsaukset ovat välttämättömiä turvallisuuden takaamiseksi. Investointi ei vahvista vain Suomen turvallisuutta, vaan on merkittävä hanke myös Nato-liittolaisillemme.
Hankkeen toteuttaa suomalainen räjähdevalmistaja Forcit yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Raumalla on historiaa Ammusten ja Sytyttimien valmistuksessa, joten toivottavasti kumppaniverkostoon pääsisi myös paikallisia tekijöitä
Porin Prikaatin varuskunnat ja Laivue 2020-hanke Rauman telakalla ovat esimerkkejä maakunnan vahvasta roolista maanpuolustuksessa.
Tässä lehdessä kerromme myös Rauman telakan näkymistä jäänmurtajien valmistuksessa. Suomi solmi loppuvuonna yhdessä Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa Ice Pact -yhteistyösopimuksen. Sopimuksen tavoitteena on edistää arktisten ja polaaristen jäänmurtajien kehitystä yhdistämällä maiden asiantuntemus, resurssit ja osaaminen.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla, että maa aikoo hankkia nopealla tahdilla 40 jäänmurtajaa. ICE Pactin myötä maat sitoutuvat rakentamaan huippuluokan jäänmurtajia jakamalla tietoa, kehittämällä yhdessä työvoimaa ja tekemällä yhteistyötä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Millaiseksi yhteistyö muodostuu ja poikiiko se Raumalle projekteja, jää nähtäväksi.
Samu Vahteristo