H-hetki on viimein käsillä lauantaina – Kurtbay ja Keskinen ovat viettäneet Marseillessa yhteensä vuoden valmistautuessaan olympiavesille
Kaija Yliniemi / STT
Suomen mitalitoivoihin Pariisin olympialaisissa kuuluva Sinem Kurtbay laskee, että hän on viettänyt Marseillessa parin viime vuoden aikana yhteensä noin vuoden valmistautuessaan Akseli Keskisen kanssa olympialaisten mitalitaisteluun. Nacra 17 -luokassa purjehtiva kaksikko aloittaa olympiakilpailunsa lauantaina, ja luokan mitalilähtö on luvassa ensi viikon tiistaina.
– Viime kesänä olimme täällä neljä, viisi kuukautta toukokuusta marraskuuhun. Sitä edellisenä vuonna olimme Marseillessa kolme kuukautta, ja tänäkin vuonna kolme kuukautta. Se on pitkä aika purjehtijoille, sillä yleensä reissaamme paikasta toiseen, Kurtbay sanoi kaksikon etätiedotustilaisuudessa torstaina.
Huolellisen valmistautumisen tavoitteena on ollut omaksua Marseillen tuuliolot ja muut kommervenkit, jotka voivat ratkaista menestyksen. MM-pronssia ja EM-hopeaa vuonna 2022 purjehtineet Kurtbay ja Keskinen kilpailevat toisissa olympialaisissaan yhdessä.
He eivät kumartele luokan ennakkosuosikkeja: olympiavoittoa puolustavia Italian Ruggero Titaa ja Caterina Marianna Bantia sekä Tokion kakkosia, Britannian John Gimsonia ja Anna Burnetia.
– Ei tarvitse tapahtua mitään ihmeitä, että voimme lyödä heidät, Keskinen sanoi.
Purjehdus ei ole hätähousujen urheilumuoto, sillä sopivan purjehdussään odottaminen voi viedä tunteja tai jopa päiviä. Marseillessa Kurtbay ja Keskinen ovat olleet kuitenkin oudossa tilanteessa, sillä heidän luokkansa aloittaa kisat selvästi muita venekuntia myöhemmin.
– Yleensä odotetaan oloja, mutta nyt odotetaan muiden kisaamista. Se ei ole tuttua, Kurtbay sanoi.
Keskisen mukaan kaksikolla on kuitenkin rauhalliset fiilikset, vaikka he eivät ole päässeet pariin päivään vesille, koska harjoitusaluekin on ollut kilpailujen käytössä.
Keskisen mukaan kaksikko on osannut varautua vaihteleviin tuuliin. Noin 35 asteeseen nouseva kuumuus vaatii kuitenkin varotoimensa, jottei kaksikko hyydy pitkinä kisapäivinä.
– Yritetään pitää kuumuus poissa kylmäliiveillä. Lisäksi paljon nestettä ja suolaa, Keskinen kuvasi.