San­na Ni­ku­la / STT

Työ­voi­ma­pal­ve­lui­hin pi­tää saa­da li­sää ti­laa, luo­vuut­ta ja jous­ta­vuut­ta, mut­ta ei hol­tit­to­muut­ta, sa­noo en­ti­nen työ­mi­nis­te­ri Jari Lindst­röm. Hän eh­dot­taa esi­mer­kik­si, et­tä TE-toi­mis­ton vir­kai­li­ja voi­si käyt­tää te­ko­ä­lyä työ­ka­ve­ri­na, joka te­ki­si ru­tii­nit. Näin vir­kai­li­jal­le jäi­si pää­teh­tä­vä, joka on aut­taa ih­mi­siä työl­lis­ty­mään.

Lindst­röm on sel­vit­tä­nyt hal­li­tuk­sel­le kei­no­ja, joil­la voi­si hel­pot­taa yli 55-vuo­ti­ai­den työt­tö­mien uu­den työn saan­tia ja toi­saal­ta aut­taa hei­tä jak­sa­maan työs­sään.

– Ne ovat hy­viä ai­hi­oi­ta, joi­ta vie­dä eteen­päin ja sel­vit­tää, mi­ten nii­tä voi vie­dä lain­sää­dän­töön. Aja­tus on ol­lut, et­tä puo­li­vä­li­rii­heen men­nes­sä täs­tä voi­si jo en­sim­mäis­tä lain­sää­dän­töön ot­taa, sa­noi työ­mi­nis­te­ri Ar­to Sa­to­nen (kok.) tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa tors­tai­na.

Kes­kei­sik­si rat­kai­suik­si Lindst­röm nos­taa työn­te­ki­jän työ­u­ra­suun­nit­te­lun aloit­ta­mi­sen yri­tyk­ses­sä jo var­hai­ses­sa vai­hees­sa ja toi­saal­ta tie­don ja da­tan hyö­dyn­tä­mi­sen ny­kyis­tä pa­rem­min työ­voi­ma­pal­ve­luis­sa.

Val­ti­on työ- ja elin­kei­no­toi­mis­tot eli TE-toi­mis­tot lak­kau­te­taan ja jul­kis­ten työ­voi­ma­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mis­vas­tuu siir­tyy val­ti­ol­ta kun­nil­le en­si vuo­den alus­ta. Sik­si ajan­koh­ta oli­si Lindst­rö­min mie­les­tä otol­li­nen uu­dis­tuk­sil­le.

Tämä vaa­ti­si tie­to­suo­ja­lain tul­kin­to­jen per­kaa­mis­ta kun­nol­la, mut­ta Sa­to­nen us­koo sii­hen löy­ty­vän po­liit­tis­ta tu­kea.

– Tie­don ja da­tan hyö­dyn­tä­mi­seen liit­ty­vät rat­kai­su­eh­do­tuk­set ovat var­mas­ti sel­lai­sia, joil­le us­kon, et­tä on po­liit­tis­ta tu­kea. Us­kon myös, et­tä jos sii­nä pääs­täi­siin eteen­päin, oli­si konk­reet­ti­sia tu­lok­sia saa­vu­tet­ta­vis­sa, Sa­to­nen sa­noo.

Yk­si näis­tä rat­kai­su­eh­do­tuk­sis­ta on tu­lo­re­kis­te­rin käy­tön laa­jen­ta­mi­nen si­ten, et­tä työn­ha­ki­jan tu­lo­tie­dot me­ni­si­vät kaik­kiin jär­jes­tel­miin au­to­maat­ti­ses­ti.

Sa­to­sen mu­kaan on oma haas­teen­sa, mi­ten tie­to­suo­ja­lain­sää­dän­töä voi­daan uu­dis­taa. Hän pi­tää myös esi­mer­kik­si työ­u­ra­suun­nit­te­lua hy­vä­nä ide­a­na, jota kan­nat­taa sel­vit­tää tar­kem­min. Se ei kui­ten­kaan vält­tä­mät­tä vaa­di lain­sää­dän­töä.

Lindst­röm ker­too ken­täl­tä saa­mas­taan pa­laut­tees­ta, jon­ka mu­kaan TE-toi­mis­tois­sa vir­kai­li­jat jou­tu­vat työs­ken­te­le­mään har­maal­la alu­eel­la ja pel­kää­vät te­ke­vän­sä vir­hei­tä.

– Suo­men jär­jes­tel­män heik­kous on, et­tä pe­lä­tään vir­hei­tä ja sen ta­kia on sään­nel­ty joka iki­nen asia. Sin­ne pi­tää saa­da li­sää ti­laa, luo­vuut­ta ja jous­ta­vuut­ta, mut­ta ei hol­tit­to­muut­ta, Lindst­röm sa­noi STT:lle tie­do­tus­ti­lai­suu­den jäl­keen.

TE-toi­mis­to­jen vir­kai­li­joi­den mah­dol­li­suut­ta omaan har­kin­taan on Lindst­rö­min mie­les­tä li­sät­tä­vä. Lindst­röm on myös va­kuut­tu­nut, et­tä te­ko­ä­ly oli­si työs­sä oi­va apu. Hä­nel­lä on sii­tä oma­koh­tais­ta ko­ke­mus­ta.

– It­sel­le­ni teh­tiin te­ko­ä­ly­poh­jai­nen ana­lyy­si hen­ki­lös­tä ni­mel­tä Jari Lindst­röm, ja olin ai­van häm­mäs­ty­nyt. En oli­si it­se ky­en­nyt sel­lai­sen pro­fii­lin luo­mi­seen kuin te­ko­ä­ly tänä päi­vä­nä pys­tyy.

Lindst­röm luon­neh­tii ny­kyis­tä jär­jes­tel­mää by­rok­ra­ti­an täyt­tä­mi­sen ko­neis­tok­si, jos­sa mi­ta­taan suo­rit­tei­ta,

– Ras­ti ruu­tuun, ol­laan haas­ta­tel­tu. Nyt oli­si lois­ta­va ti­lai­suus muut­taa jär­jes­tel­mää, kun TE-pal­ve­lut siir­ty­vät kun­tiin. Se va­paut­tai­si re­surs­se­ja te­ke­mään fik­sum­pia asi­oi­ta.

Työ­mi­nis­te­ri Sa­to­sen mu­kaan Suo­mes­sa on 55–64-vuo­ti­ai­den ikä­ryh­mäs­sä 46 000 työ­tön­tä työn­ha­ki­jaa. Työ­voi­man ul­ko­puo­lel­la hei­tä on 162 000. Suo­men ti­lan­ne on huo­noin Poh­jois­mais­sa, eten­kin ikään­ty­nei­den mies­ten koh­dal­la eroa esi­mer­kik­si Ruot­siin on yli 10 pro­sent­tiyk­sik­köä. Sa­ma­ni­käis­ten nais­ten työl­li­syy­sas­te on sen si­jaan poh­jois­mais­ta kes­ki­ta­soa.

Eri­tyi­sen vai­ke­aa Sa­to­sen mu­kaan on löy­tää uut­ta työ­tä yk­si­tyi­sen sek­to­rin työ­teh­tä­vis­sä.

– Mo­net nai­sis­ta työs­ken­te­le­vät so­si­aa­li- ja ter­vey­sa­lal­la ja ope­tu­sa­lal­la, joil­la ei ole tätä on­gel­maa. Esi­mer­kik­si in­si­nöö­reis­sä ja eko­no­meis­sa on pal­jon enem­män mie­hiä, ja siel­lä kun me­net­tää työn­sä yli vii­si­kymp­pi­se­nä on tosi vai­ke­aa löy­tää vas­taa­vaa työ­tä uu­del­leen, Sa­to­nen sa­noo.

Sa­to­sen mu­kaan myös tie­tyis­sä duu­na­ri­am­ma­teis­sa voi ol­la, et­tä fyy­si­nen kyky ei rii­tä enää työ­u­ran vii­mei­si­nä vuo­si­na.

Hal­li­tuk­sen ta­voit­tee­na on saa­da Suo­meen 100 000 uut­ta työl­lis­tä. Sik­si Sa­to­nen ja so­si­aa­li­tur­va­mi­nis­te­ri San­ni Grahn-Laa­so­nen (kok.) pyy­si­vät Lindst­rö­miä te­ke­mään rat­kai­su­eh­do­tuk­sia.

Lindst­röm kat­soo, et­tä yh­teis­kun­nas­sa tar­vi­taan laa­jaa asen­ne­muu­tos­ta yli 55-vuo­ti­ai­den ar­vos­ta ja mah­dol­li­suuk­sis­ta työ­e­lä­mäs­sä.

– Asen­tei­siin vai­kut­ta­mi­nen on ihan olen­nai­nen asia, mut­ta toki olen­nais­ta on myös se, et­tä ke­tään ei saa syr­jiä iän pe­rus­teel­la. Tie­tys­ti osaa­mi­sen on myös ol­ta­va kun­nos­sa. Se, et­tä osaa­mis­ta pi­de­tään kun­nos­sa läpi työ­u­ran, pa­ran­taa mah­dol­li­suut­ta saa­da töi­tä myös työ­u­ran lop­pu­puo­lel­la, Sa­to­nen sa­noo STT:lle.

Lindst­röm pai­not­taa mah­dol­li­suut­ta töi­den uu­del­leen jär­jes­te­le­mi­seen ja jous­ta­viin työ­ai­koi­hin, jot­ta työs­sä jak­set­tai­siin pi­dem­pään. Hän us­koo sen myös li­sää­vän tuot­ta­vuut­ta.

Hal­li­tus suit­sii osa-ai­ka­työn te­ke­mis­tä, kos­ka pel­kää sii­tä tu­le­van py­sy­vä olo­ti­la. Lindst­röm ym­mär­tää sen, mut­ta ajat­te­lee kui­ten­kin, et­tä osa-ai­ka­työ on pa­rem­pi kuin työt­tö­myys ja joil­le­kin se on pa­ras vaih­to­eh­to.