Hen­riet­ta Ny­berg / STT

Vii­kon­lop­pu­na on hyvä mah­dol­li­suus näh­dä re­von­tu­lia koko Suo­mes­sa.

Pa­ras ai­ka re­von­tu­lien kat­se­luun on yleen­sä kes­kiy­ön tie­noil­la, mut­ta vii­kon­lop­pu­na tai­vas­ta kan­nat­taa ru­ve­ta tii­rai­le­maan jo heti pi­me­än tul­tua, ker­too Il­ma­tie­teen lai­tos tie­dot­tees­sa.

– Re­von­tu­lien to­den­nä­köi­syys Suo­mes­sa on suu­rim­mil­laan lau­an­tain ja sun­nun­tain vä­li­se­nä yö­nä, mut­ta nii­tä kan­nat­taa tä­hyil­lä myös jo tu­le­va­na yö­nä, sa­noo ava­ruus­sää­päi­vys­tä­jä Ma­ti­as Ta­ka­la Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta.

Re­von­tu­lien nä­ke­mi­sek­si tar­vi­taan myrs­kyi­sän ava­ruus­sään li­säk­si riit­tä­vän pil­ve­tön­tä tai­vas­ta. Il­ma­tie­teen lai­tos en­nus­taa per­jan­tain ja lau­an­tain vä­li­sek­si yök­si sel­kein­tä tai­vas­ta maan poh­joi­so­siin. Kui­ten­kin Poh­jois-La­pis­sa pil­vi­syys on pai­koi­tel­len run­sas­ta.

Lau­an­tain ja sun­nun­tain vä­li­se­nä yö­nä sel­kein tai­vas on maan itä- ja poh­joi­so­sis­sa. Yön ai­ka­na maan län­si­o­sis­ta le­vi­ää kui­ten­kin run­saam­paa pil­vi­syyt­tä myös muu­al­le maa­han.

Tä­män­ker­tai­set re­von­tu­let joh­tu­vat Au­rin­gos­sa kes­ki­viik­ko­na ja tors­tai­na lei­mah­ta­neis­ta roi­huis­ta, joi­den yh­tey­des­sä ava­ruu­teen sin­kou­tui suu­ri kaa­su­pil­vi. Kaa­su­pil­vet mat­kaa­vat ava­ruu­des­sa muu­ta­man päi­vän ajan, en­nen kuin nii­den en­nus­te­taan osu­van Maan mag­neet­ti­kent­tään per­jan­tain ja lau­an­tain vä­li­se­nä yö­nä sekä lau­an­tai­na il­lal­la.

Suu­rim­mil­laan re­von­tu­let ai­heut­ta­va ge­o­mag­neet­ti­nen myrs­ky voi nyt yl­tyä niin voi­mak­kaak­si, et­tä re­von­tu­lia saat­taa nä­kyä jopa Vä­li­me­rel­lä saak­ka. La­pis­sa re­von­tu­lia nä­kyy mo­nes­ti myös rau­hal­li­sen ava­ruus­sään ai­ka­na.

Re­von­tu­lien nä­ky­mi­sen li­säk­si myrs­kyi­sä ava­ruus­sää saat­taa ai­heut­taa häi­ri­öi­tä jois­sa­kin tek­ni­sis­sä jär­jes­tel­mis­sä, esi­mer­kik­si sa­tel­liit­ti­pai­kan­nuk­ses­sa ja pit­kän mat­kan ra­di­o­lii­ken­tees­sä.