Merkittävä osa alkuvuoden hepatiitti E -tartunnoista mahdollisesti meetvurstista peräisin
Ville Väänänen / STT
Suomalaisen valmistajan meetvursteista aiemmin havaitut hepatiitti E -virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla tänä vuonna hepatiitti E -epidemiassa sairastuneilla ihmisillä, selviää Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemässä virusten kantavertailussa.
THL:n kyselyssä hepatiitti E -tartunnan saaneet ihmiset kertoivat syöneensä suomalaisen valmistajan tuotteita vertailuhenkilöitä useammin. Tulokset viittaavat siihen, että merkittävä osa kuluvan vuoden tartunnoista johtui mahdollisesti kyseisen valmistajan meetvurstien syömisestä.
Epidemiassa on sairastunut tämän vuoden aikana yli 120 ihmistä.
Kaikki meetvurstierät, joista hepatiitti E -virus havaittiin, on poistettu myynnistä.
Ruokavirasto jatkaa yhä mahdollisten tartuntalähteiden jäljityksiä elintarvikeviranomaisten kanssa. Myös elintarviketuotteiden tutkimuksia tehdään edelleen. Hepatiitti E päätyy meetvurstiin todennäköisimmin raaka-aineesta, joka sisältää virusta. Toistaiseksi tutkimuksissa ei ole tunnistettu saastunutta raaka-ainetta.
Virus voi tarttua suoraan tartuntaa kantavasta eläimestä tai ihmisestä. Sitä esiintyy tyypillisesti sioilla, mutta sitä on havaittu myös villisioilla ja hirvieläimillä. Myös esimerkiksi hevosilla sen esiintyminen on mahdollista.
Kuumennus tuhoaa viruksen, mutta meetvurstin valmistuksessa lihaa ei kuumenneta.