Vil­ma Malmg­ren / STT

Tä­nään vie­te­tään Asun­not­to­mien yö­tä. Ta­pah­tu­maa vie­te­tään Suo­mes­sa vuo­sit­tain YK:n köy­hyy­den ja syr­jäy­ty­mi­sen vas­tai­se­na päi­vä­nä.

Tä­män vuo­den tee­ma on vi­ral­lis­ten asun­not­to­muus­ti­las­to­jen taak­se jää­vä pii­lo­a­sun­not­to­muus. Vail­la va­ki­nais­ta asun­toa ry:n vies­tin­tä­vas­taa­van Er­ja Mo­rot­ta­jan mu­kaan pii­lo­a­sun­not­to­muu­del­la tar­koi­te­taan ti­lan­net­ta, jos­sa hen­ki­lö saat­taa ol­la kir­joil­la jos­sa­kin asun­nos­sa, mut­ta ei esi­mer­kik­si vä­ki­val­lan tai muun syyn vuok­si voi asua siel­lä. Mo­rot­ta­jan mu­kaan ylei­sin­tä pii­lo­a­sun­not­to­muus on nais­ten, nuor­ten, maa­han­muut­ta­jien sekä sek­su­aa­li- ja su­ku­puo­li­vä­hem­mis­tö­jen kes­kuu­des­sa.

Pii­lo­a­sun­not­to­mien ih­mis­ten elä­män­ti­lan­teet ovat Mo­rot­ta­jan mu­kaan mo­ni­nai­sia. Pii­lo­a­sun­no­ton hen­ki­lö voi ko­kea vä­ki­val­taa tai sen uh­kaa ko­to­naan, min­kä vuok­si omas­sa ko­dis­sa asu­mi­nen on mah­do­ton­ta. Pii­lo­a­sun­not­to­mia ovat myös huo­nos­sa pa­ri­suh­tees­sa elä­vät ih­mi­set, jot­ka ei­vät voi elää ko­to­naan sekä nuo­ret, jot­ka nuk­ku­vat tut­tu­jen­sa luo­na, vaik­ka vi­ral­li­ses­ti oli­si­vat­kin vie­lä kir­joil­la ko­to­na. Myös il­man hen­ki­lö­tun­nus­ta Suo­mes­sa oles­ke­le­vil­la on ris­ki jou­tua pii­lo­a­sun­not­to­mak­si.

– Täl­lai­nen asun­not­to­muu­den muo­to ei näy vi­ral­li­sis­sa asun­not­to­muus­ti­las­tois­sa. Pii­lo­a­sun­not­to­muus myös al­tis­taa hy­väk­si­käy­töl­le, sil­lä nämä hen­ki­löt ovat hy­vin haa­voit­tu­vai­ses­sa ase­mas­sa ja mui­den avun ar­moil­la, Mo­rot­ta­ja sa­noo.

Asun­not­to­mien yön pää­ta­pah­tu­ma jär­jes­te­tään klo 14.50 al­ka­en Hel­sin­gin Kan­sa­lais­to­ril­la, jos­sa lu­vas­sa on muun mu­as­sa kes­kus­te­lu­ja sekä mu­siik­kia. Yh­teen­sä ta­pah­tu­mia jär­jes­te­tään yli 20 paik­ka­kun­nal­la eri puo­lil­la Suo­mea.

Asu­mi­sen ra­hoi­tus- ja ke­hit­tä­mis­kes­kuk­sen Aran ti­las­ton mu­kaan Suo­mes­sa oli vii­me vuo­den lo­pul­la run­saat 3 400 yk­si­ne­lä­vää asun­no­ton­ta ja 123 asun­no­ton­ta per­het­tä. Asun­not­to­mien mää­rä vä­he­ni edel­lis­vuo­des­ta 260 hen­ki­löl­lä. Pit­kä­ai­kai­sa­sun­not­to­mien mää­rä vä­he­ni, kun taas maa­han­muut­ta­jien osuus asun­not­to­mis­ta nou­si edel­lis­vuo­teen ver­rat­tu­na. Pit­kä­ai­kai­sa­sun­not­to­mak­si lu­e­taan hen­ki­löt, jot­ka ovat ol­leet asun­not­to­ma­na vä­hin­tään yh­den vuo­den ajan.

Suo­mes­sa asun­not­to­muut­ta on ti­las­toi­tu vuo­des­ta 1986 al­ka­en, jol­loin Suo­mes­sa oli noin 20 000 asun­no­ton­ta. Aran mu­kaan asun­not­to­muus on­kin vä­hen­ty­nyt Suo­mes­sa liki 80 pro­sent­tia 35 vuo­des­sa.