Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Suo­men ase­vien­nin ar­vo oli vii­me vuon­na 333 mil­joo­naa eu­roa, il­me­nee aja­tus­hau­to­mo Sa­ferG­lo­ben ase­val­von­ta­ra­por­tis­ta. Sum­ma oli enem­män kuin ker­taa­kaan vuo­des­ta 2002 al­ka­van Sa­ferG­lo­ben koos­ta­man ti­las­ton ai­ka­na.

Aja­tus­hau­to­mon tie­dot­tees­sa ker­ro­taan, et­tä Suo­men ase­vien­ti nou­si tois­sa vuo­des­ta lä­hes 80 mil­joo­nal­la eu­rol­la. Ase­vien­nis­tä 192 mil­joo­naa eu­roa oli so­ta­tuot­tei­ta. Si­vii­li­a­sei­ta vie­tiin puo­les­taan 141 mil­joo­nan eu­ron ar­vos­ta.

Edel­lis­vuo­den ta­voin so­ta­tuot­tei­den vien­ti pai­not­tui Eu­roop­paan, jon­ne koh­dis­tui yli nel­jä vii­de­so­saa so­ta­tuot­tei­den vien­nis­tä.

Vien­nin ar­vol­la mi­tat­tu­na suu­rim­mat so­ta­tuot­tei­den vien­ti­maat oli­vat Ruot­si (51 mil­joo­naa eu­roa), Lat­via (34 mil­joo­naa eu­roa) ja Liet­tua (19 mil­joo­naa eu­roa). Yli puo­let so­ta­tuot­tei­den vien­nis­tä koh­dis­tui näi­hin kol­meen maa­han.

Noin kol­man­nes so­ta­tuot­tei­den vien­nin ar­vos­ta oli maa-ajo­neu­vo­ja ja nii­den kom­po­nent­te­ja. Seu­raa­vak­si eni­ten vie­tiin am­pu­ma­tar­vik­kei­ta (17 pro­sent­tia) sekä rä­jäh­tei­tä ja pa­nok­sia (15 pro­sent­tia).

Si­vii­li­a­sei­den vien­ti pai­not­tui EU:n ul­ko­puo­lel­le. So­ta­tuot­tei­den ta­paan myös si­vii­li­a­seis­sa yli puo­let vien­nin ar­vos­ta koh­dis­tui kol­meen maa­han.

Yh­dys­val­toi­hin vie­tiin si­vii­li­a­sei­ta 52 mil­joo­nal­la, Ka­na­daan 15 mil­joo­nal­la ja Aust­ra­li­aan yh­dek­säl­lä mil­joo­nal­la eu­rol­la.

Ra­por­tis­sa nos­te­taan esiin, et­tä si­vii­li­a­sei­den vien­nis­tä vii­si mil­joo­naa eu­roa koh­dis­tui "mää­rit­te­le­mät­tö­miin mai­hin ja alu­ei­siin EU:n si­säi­ses­sä kau­pas­sa". Tämä vien­ti ta­pah­tui tuo­te­luo­kas­sa, joka pi­tää si­säl­lään pat­ruu­nat ja nii­den osat.

Tie­dot­tees­sa ker­ro­taan, et­tä mää­rit­te­le­mät­tö­mään koh­de­maa­han suun­tau­tu­va vien­ti on huo­mi­o­nar­vois­ta, kos­ka kaik­ki muut si­vii­li­a­se­vien­nit ovat koh­dis­tu­neet Sa­ferG­lo­ben tie­to­jen mu­kaan ai­na ni­met­tyi­hin mai­hin.

Ra­por­tin mu­kaan Suo­mi myön­si so­ta­tuot­teil­le vien­ti­lu­pia 667 mil­joo­nan eu­ron ar­vos­ta vii­me vuon­na. Tämä on lä­hes kak­sin­ker­tai­nen mää­rä ver­rat­tu­na vuo­des­ta 2002 al­ka­van ti­las­ton ai­em­piin huip­pu­vuo­siin.

Ar­vol­taan suu­rin vien­ti­lu­pien koh­de­maa oli Slo­va­kia, jon­ne myön­net­tiin lu­pia 201 mil­joo­nan eu­ron edes­tä. Seu­raa­vak­si eni­ten lu­pia myön­net­tiin Ja­pa­niin (154 mil­joo­naa eu­roa) ja Uk­rai­naan (88 mil­joo­naa eu­roa).

Slo­va­ki­aan ja Ja­pa­niin myön­net­tiin pää­a­si­as­sa ajo­neu­vo­ja ja nii­den val­mis­tus­ta kos­ke­via vien­ti­lu­pia. Uk­rai­naan taas myön­net­tiin vien­ti­lu­pia useis­sa eri tuo­te­luo­kis­sa. Li­säk­si vii­si Uk­rai­naan myön­net­tyä vien­ti­lu­paa oli sa­lat­tu­ja.

Suo­mi myön­si so­ta­tuot­teil­le vien­ti­lu­pia myös Is­ra­e­liin.

Vien­ti­lu­pien ar­vo oli 400 000 eu­roa, ja ne kos­ki­vat tuo­te­luok­kaa, jo­hon kuu­lu­vat pans­sa­roin­ti- sekä suo­ja­va­rus­tuk­set ja suo­ja­ra­ken­teet sekä suo­ja­kom­po­nen­tit. To­teu­tu­nei­den vien­tien ar­vo Is­ra­e­liin oli vii­me vuon­na 45 000 eu­roa ky­sei­ses­sä tuo­te­luo­kas­sa.

Ra­por­tin laa­ti­nut Sa­ferG­lo­be on vuon­na 2010 pe­rus­tet­tu suo­ma­lai­nen aja­tus­hau­to­mo, joka ker­too tuot­ta­van­sa tie­toa ja ke­hit­tä­vän­sä työ­vä­li­nei­tä kes­tä­vän rau­han ja tur­val­li­suu­den edis­tä­mi­sek­si.