San­na Ni­ku­la, An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä / STT

So­si­aa­li­tur­va­mi­nis­te­ri San­ni Grahn-Laa­so­nen (kok.) esit­tää, et­tä edus­kun­nan hy­väk­sy­mä ni­ko­tii­ni­pus­se­ja kos­ke­va laki jä­te­tään vah­vis­ta­mat­ta. Grahn-Laa­so­sen mu­kaan hal­li­tus tuo edus­kun­taan uu­den, kor­ja­tun esi­tyk­sen. Kor­jat­tu esi­tys vas­taa Grahn-Laa­so­sen mu­kaan hä­nen al­ku­pe­räis­tä esi­tys­tään, jos­sa ni­ko­tii­ni­pus­sien sal­lit­tu­ja ma­ku­ja oli­si­vat ai­no­as­taan mint­tu ja men­to­li.

– Näin ha­lu­am­me var­mis­taa, et­tä val­mis­te­lun puo­lu­eet­to­muus ja lain syr­ji­mät­tö­myys tur­va­taan, Grahn-Laa­so­nen kom­men­toi STT:lle.

Grahn-Laa­so­sen kom­ment­ti asi­as­ta vä­li­tet­tiin hä­nen esi­kun­nas­taan STT:lle teks­ti­vies­til­lä.

Grahn-Laa­so­sen mie­les­tä en­ti­sen ope­tus­mi­nis­te­rin An­na-Maja Hen­riks­so­nin (r.) toi­min­ta asi­as­sa ei ole ol­lut asi­al­lis­ta.

Edus­kun­ta eh­ti jo hy­väk­syä ai­em­man la­ki­muu­tok­sen 9. lo­ka­kuu­ta. Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti ei kui­ten­kaan vie­lä eh­ti­nyt vah­vis­taa la­kia.

Hel­sin­gin Sa­no­mat uu­ti­soi tiis­tai­na, et­tä Pie­tar­saa­res­sa toi­mi­va ni­ko­tii­ni­pus­si­teh­das sai Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tuk­sen to­teut­ta­maan yri­tyk­sen toi­veen sii­tä, et­tä sen val­mis­ta­mia ma­ku­ja li­sät­tiin la­kie­si­tyk­seen ni­ko­tii­ni­pus­sien sal­lit­tu­jen ma­ku­jen lis­tal­le.

Ni­ko­tii­ni­pus­se­ja kos­ke­vas­sa la­kie­si­tyk­ses­sä oli jo pää­tet­ty sal­lia vain min­tun ja men­to­lin maut, mut­ta leh­den mu­kaan RKP toi­mit­ti neu­vot­te­lui­hin lis­tan, jos­sa eh­do­tet­tiin sal­lit­ta­vik­si usei­ta mui­ta ma­ku­ja, esi­mer­kik­si puun, teen, in­ki­vää­rin ja ros­ma­rii­nin maut, jot­ka hal­li­tus­puo­lu­eet päät­ti­vät lo­pul­ta sal­lia. Pie­tar­saa­res­sa toi­mi­va Streng­bergs Ha­bit Fac­to­ry val­mis­taa juu­ri näi­tä ma­ku­ja.

Pie­tar­saa­ri on RKP:n sil­loi­sen pu­heen­joh­ta­jan An­na-Maja Hen­riks­so­nin ko­ti­kau­pun­ki. Hen­riks­son on ny­ky­ään eu­ro­par­la­men­taa­rik­ko.

Grahn-Laa­so­sen mu­kaan hä­nel­lä, hä­nen avus­ta­jil­laan tai muil­la neu­vot­te­li­joil­la ei ol­lut tie­dos­sa, et­tä ma­ku­lis­ta on pe­räi­sin Pie­tar­saa­res­ta. Hän il­mai­si saa­neen­sa tie­tää asi­as­ta Hel­sin­gin Sa­no­mien uu­ti­ses­ta.

– Ei tul­lut mie­lee­ni­kään, et­tä joku voi­si tuo­da neu­vot­te­luun yh­den yri­tyk­sen ma­ku­ja, Grahn-Laa­so­nen kom­men­toi tors­tai­na toi­mit­ta­jil­le edus­kun­nas­sa.

Val­vi­ra va­roit­ti asi­as­ta edus­kun­nal­le an­ta­mas­saan lau­sun­nos­sa ke­vääl­lä. Grahn-Laa­so­nen kui­ten­kin ve­to­si sii­hen, et­tä tuol­loin hal­li­tuk­sen esi­tys oli jo an­net­tu.

Grahn-Laa­so­sen mu­kaan kor­ja­tun esi­tyk­sen tuo­mi­ses­ta on so­vit­tu hal­li­tuk­sen si­säl­lä. Uu­den esi­tyk­sen val­mis­te­lu on jo aloi­tet­tu ja se tuo­daan hä­nen mu­kaan­sa edus­kun­taan mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti. Tar­kem­min hän ei ai­ka­tau­lua ar­vi­oi­nut.

Grahn-Laa­so­sen mu­kaan esi­tys min­tus­ta ja men­to­lis­ta on "hy­vin niuk­ka".

Pe­rus­suo­ma­lais­ten pu­heen­joh­ta­ja, val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri Riik­ka Pur­ra kom­men­toi vies­ti­pal­ve­lu X:ssä, et­tä uu­si la­kie­si­tys on ai­noa oi­kea tapa ede­tä ja kor­ja­ta ti­lan­ne.

– To­del­la nolo jut­tu alun pe­rin, Pur­ra kom­men­toi.