Järviluotoon tulossa uusi vihreän siirtymän hanke – lupaa haetaan merimetsojen rajoitusten lieventämiseen
UutisRauma
Rauman Satama Oy hakee Varsinais-Suomen ELY-keskukselta luonnonsuojelulain 83 § mukaista poikkeusta eliölajien suojelua koskevista säännöksistä Järviluotoihin vihreän siirtymän hankkeiden rakentamisen ajaksi.
Kyse on merkittävistä teollisista sijoittumishankkeista, joista ensimmäisten joukossa olisi e-polttoaineiden tuotantolaitos.
Kiinnostus Järviluotoa kohtaan on suurta. Sijoittujat olisivat pääsääntöisesti vihreän siirtymän toimijoita, joiden tuotanto keskittyisi e-polttoaineisiin. Rauman kaupunki laatii parhaillaan vihreän siirtymän hankkeet mahdollistavaa asemakaavaa.
– Tämä on suuri mahdollisuus Raumalle ja koko maalle, erinomainen paikka päästä mukaan uuteen vihreään energiabisnekseen. Suomi tarvitsee tällaisia työllistäviä ja verotuloja kerryttäviä vientihankkeita, joilla nostetaan jalostusarvoa, sanoo Rauman Sataman toimitusjohtaja Janne Virta.
Järviluodoilla pesi kesällä laaja merimetsokolonia (7650 pesää), haikaroita sekä muita lajeja. Ensimmäinen merkittävä e-polttoaineen tuotantolaitos sijoittuisi Iso Järviluodon luoteisreunaan lintualueen länsipuolelle.
Poikkeuslupaa rakentamiselle ja toiminnalle haetaan kaavaan merkityn lintujen pesimäalueen ulkopuolelle ympärivuotisesti ilman pesimäajan rajoituksia ja pesien suojaetäisyyksiä.
Telakka-alueelta Vähä-Järviluodon kautta Iso-Järviluodolle johtava tie kiertää lintujen pesimäalueen. Tien käytölle on kuitenkin asetettu rajoituksia ja nykyisellään sitä voidaan käyttää ainoastaan elokuun alusta tammikuun loppuun. Tämän tien käyttöön haetaan ympärivuotista lupaa ilman pesimäajan rajoituksia siihen saakka, että kaavan mukainen virallinen pengertie (maantie- ja rautatieyhteys) on saanut vesiluvat ja on rakennettu. Uusi pengertie tulee olemaan huomattavasti kauempana lintujen pesimäalueesta.
– Itse lintualueelle ei rakentamistoimia olla ulottamassa. Rakentaminen aloitetaan lännen suunnasta niin, että rakennustyöt aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriötä. Poikkeuslupaa tarvitaan, koska käytännössä työt pysähtyvät pitkäksi aikaa, ellei tieyhteyttä saa käyttää myös pesimäaikana, perustelee Janne Virta.
Poikkeusluvan mahdollistaa heinäkuussa 2024 Suomessa voimaan astunut luonnonsuojelulain muutos. Sen taustalla on Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivi (RED III). Luonnonsuojelulain mukaan uusiutuvan energian tuotantolaitoksen, asiaankuuluvan sähköverkon, energiavaraston suunnittelun, rakentamisen ja käytön sekä uusiutuvan energian tuotantolaitoksen ja energiavaraston sähköverkkoon liittämisen katsotaan olevan hankkeita, jotka ovat erittäin tärkeän yleisen edun mukaisia ja palvelevat kansanterveyttä ja turvallisuutta.
– Hanke sijoittuu lintualueen läheisyyteen, minkä vuoksi toiminnalle haetaan luonnonsuojelulain 83§ mukaista poikkeusta. Hanke ei uhkaa lajien suotuisaa suojelutasoa, sanoo Janne Virta.
Rauman alue on optimaalisesti yksi parhaista vaihtoehdoista tällaisille vientiteollisuuden hankkeille. Rauman satamaan on valmiit kuljetusyhteydet meritse ja maitse. Alueen infrastruktuuri tukee teollista toimintaa ja sähkön kantaverkko on Suomen vahvin. Lisäksi tarjolla on paljon hyödynnettävissä olevaa hiilidioksidia, jota tuotannossa tarvitaan.
EU:n lintudirektiivin suojaamat linnut alkoivat pesiä Järviluodoissa sen jälkeen, kun rakennustyöt saarissa oli jo aloitettu. Pesäpaikkavalinnat osoittavat, etteivät lajit ole merkittävästä häiriintyneet satama- tai maarakennustoiminnasta.