Uu­tis­Rau­ma

Rau­man Sa­ta­ma Oy ha­kee Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­sel­ta luon­non­suo­je­lu­lain 83 § mu­kais­ta poik­keus­ta eli­ö­la­jien suo­je­lua kos­ke­vis­ta sään­nök­sis­tä Jär­vi­luo­toi­hin vih­re­än siir­ty­män hank­kei­den ra­ken­ta­mi­sen ajak­si.

Kyse on mer­kit­tä­vis­tä te­ol­li­sis­ta si­joit­tu­mis­hank­keis­ta, jois­ta en­sim­mäis­ten jou­kos­sa oli­si e-polt­to­ai­nei­den tuo­tan­to­lai­tos.

Kiin­nos­tus Jär­vi­luo­toa koh­taan on suur­ta. Si­joit­tu­jat oli­si­vat pää­sään­töi­ses­ti vih­re­än siir­ty­män toi­mi­joi­ta, joi­den tuo­tan­to kes­kit­tyi­si e-polt­to­ai­nei­siin. Rau­man kau­pun­ki laa­tii par­hail­laan vih­re­än siir­ty­män hank­keet mah­dol­lis­ta­vaa ase­ma­kaa­vaa.

– Tämä on suu­ri mah­dol­li­suus Rau­mal­le ja koko maal­le, eri­no­mai­nen paik­ka pääs­tä mu­kaan uu­teen vih­re­ään ener­gi­a­bis­nek­seen. Suo­mi tar­vit­see täl­lai­sia työl­lis­tä­viä ja ve­ro­tu­lo­ja ker­ryt­tä­viä vien­ti­hank­kei­ta, joil­la nos­te­taan ja­los­tu­sar­voa, sa­noo Rau­man Sa­ta­man toi­mi­tus­joh­ta­ja Jan­ne Vir­ta.

Jär­vi­luo­doil­la pesi ke­säl­lä laa­ja me­ri­met­so­ko­lo­nia (7650 pe­sää), hai­ka­roi­ta sekä mui­ta la­je­ja. En­sim­mäi­nen mer­kit­tä­vä e-polt­to­ai­neen tuo­tan­to­lai­tos si­joit­tui­si Iso Jär­vi­luo­don luo­teis­reu­naan lin­tu­a­lu­een län­si­puo­lel­le.

Poik­keus­lu­paa ra­ken­ta­mi­sel­le ja toi­min­nal­le ha­e­taan kaa­vaan mer­ki­tyn lin­tu­jen pe­si­mä­a­lu­een ul­ko­puo­lel­le ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti il­man pe­si­mä­a­jan ra­joi­tuk­sia ja pe­sien suo­ja­e­täi­syyk­siä.

Te­lak­ka-alu­eel­ta Vähä-Jär­vi­luo­don kaut­ta Iso-Jär­vi­luo­dol­le joh­ta­va tie kier­tää lin­tu­jen pe­si­mä­a­lu­een. Tien käy­töl­le on kui­ten­kin ase­tet­tu ra­joi­tuk­sia ja ny­kyi­sel­lään sitä voi­daan käyt­tää ai­no­as­taan elo­kuun alus­ta tam­mi­kuun lop­puun. Tä­män tien käyt­töön ha­e­taan ym­pä­ri­vuo­tis­ta lu­paa il­man pe­si­mä­a­jan ra­joi­tuk­sia sii­hen saak­ka, et­tä kaa­van mu­kai­nen vi­ral­li­nen pen­ger­tie (maan­tie- ja rau­ta­tie­yh­teys) on saa­nut ve­si­lu­vat ja on ra­ken­net­tu. Uu­si pen­ger­tie tu­lee ole­maan huo­mat­ta­vas­ti kau­em­pa­na lin­tu­jen pe­si­mä­a­lu­ees­ta.

– It­se lin­tu­a­lu­eel­le ei ra­ken­ta­mis­toi­mia ol­la ulot­ta­mas­sa. Ra­ken­ta­mi­nen aloi­te­taan län­nen suun­nas­ta niin, et­tä ra­ken­nus­työt ai­heut­ta­vat mah­dol­li­sim­man vä­hän häi­ri­ö­tä. Poik­keus­lu­paa tar­vi­taan, kos­ka käy­tän­nös­sä työt py­säh­ty­vät pit­käk­si ai­kaa, el­lei tie­yh­teyt­tä saa käyt­tää myös pe­si­mä­ai­ka­na, pe­rus­te­lee Jan­ne Vir­ta.

Poik­keus­lu­van mah­dol­lis­taa hei­nä­kuus­sa 2024 Suo­mes­sa voi­maan as­tu­nut luon­non­suo­je­lu­lain muu­tos. Sen taus­tal­la on Eu­roo­pan uni­o­nin uu­siu­tu­van ener­gi­an di­rek­tii­vi (RED III). Luon­non­suo­je­lu­lain mu­kaan uu­siu­tu­van ener­gi­an tuo­tan­to­lai­tok­sen, asi­aan­kuu­lu­van säh­kö­ver­kon, ener­gi­a­va­ras­ton suun­nit­te­lun, ra­ken­ta­mi­sen ja käy­tön sekä uu­siu­tu­van ener­gi­an tuo­tan­to­lai­tok­sen ja ener­gi­a­va­ras­ton säh­kö­verk­koon liit­tä­mi­sen kat­so­taan ole­van hank­kei­ta, jot­ka ovat erit­täin tär­ke­än ylei­sen edun mu­kai­sia ja pal­ve­le­vat kan­san­ter­veyt­tä ja tur­val­li­suut­ta.

– Han­ke si­joit­tuu lin­tu­a­lu­een lä­hei­syy­teen, min­kä vuok­si toi­min­nal­le ha­e­taan luon­non­suo­je­lu­lain 83§ mu­kais­ta poik­keus­ta. Han­ke ei uh­kaa la­jien suo­tui­saa suo­je­lu­ta­soa, sa­noo Jan­ne Vir­ta.

Rau­man alue on op­ti­maa­li­ses­ti yk­si par­hais­ta vaih­to­eh­dois­ta täl­lai­sil­le vien­ti­te­ol­li­suu­den hank­keil­le. Rau­man sa­ta­maan on val­miit kul­je­tu­syh­tey­det me­rit­se ja mait­se. Alu­een inf­rast­ruk­tuu­ri tu­kee te­ol­lis­ta toi­min­taa ja säh­kön kan­ta­verk­ko on Suo­men vah­vin. Li­säk­si tar­jol­la on pal­jon hyö­dyn­net­tä­vis­sä ole­vaa hii­li­di­ok­si­dia, jota tuo­tan­nos­sa tar­vi­taan.

EU:n lin­tu­di­rek­tii­vin suo­jaa­mat lin­nut al­koi­vat pe­siä Jär­vi­luo­dois­sa sen jäl­keen, kun ra­ken­nus­työt saa­ris­sa oli jo aloi­tet­tu. Pe­sä­paik­ka­va­lin­nat osoit­ta­vat, et­tei­vät la­jit ole mer­kit­tä­väs­tä häi­riin­ty­neet sa­ta­ma- tai maa­ra­ken­nus­toi­min­nas­ta.