Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Hal­li­tus esit­tää, et­tä kou­lu­mat­ka­tu­kea voi­si­vat jat­kos­sa saa­da Suo­mes­sa vain sel­lai­set opis­ke­li­jat, jot­ka ovat oi­keu­tet­tu­ja mak­sut­to­maan kou­lu­tuk­seen.

Val­ti­o­neu­vos­to päät­ti la­kie­si­tyk­sen an­ta­mi­ses­ta edus­kun­nal­le ylei­sis­tun­nos­saan tors­tai­na. Lain on mää­rä as­tua voi­maan en­si vuo­den elo­kuus­sa.

Käy­tän­nös­sä kou­lu­mat­ka­tu­kea voi­si­vat saa­da jat­kos­sa kor­kein­taan 20-vuo­ti­aat opis­ke­li­jat. Op­pi­vel­vol­li­suus­lain mu­kaan kou­lu­tus on Suo­mes­sa mak­su­ton­ta sen ka­len­te­ri­vuo­den lop­puun, jol­loin opis­ke­li­ja täyt­tää 20 vuot­ta.

Kou­lu­mat­ka­tu­kea myön­ne­tään opis­ke­li­jan asun­non ja op­pi­lai­tok­sen vä­lis­ten päi­vit­täis­ten kou­lu­mat­ko­jen kus­tan­nuk­siin.

Jos tuen ra­jaa­mis­ta so­vel­let­tai­siin tä­män vuo­den lu­vuil­la, kou­lu­mat­ka­tu­ki lop­pui­si tu­han­sil­ta opis­ke­li­joil­ta.

Ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri­ön tie­dot­tees­sa ker­ro­taan, et­tä tänä vuon­na kou­lu­mat­ka­tu­kea saa noin 111 000 opis­ke­li­jaa. Heis­tä 12 000 ei ole mi­nis­te­ri­ön mu­kaan oi­keu­tet­tu­ja mak­sut­to­maan kou­lu­tuk­seen.

La­kie­si­tys tuen ra­jaa­mi­ses­ta on osa Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tuk­sen jul­ki­sen ta­lou­den suun­ni­tel­maa vuo­sil­le 2025–2028. Esi­tys liit­tyy hal­li­tuk­sen en­si vuo­den ta­lou­sar­vi­oe­si­tyk­seen ja on tar­koi­tet­tu kä­si­tel­tä­väk­si sen yh­tey­des­sä.

Hal­li­tus on ar­vi­oi­nut, et­tä kou­lu­mat­ka­tu­en ra­jaa­mi­nen tuo kah­dek­san mil­joo­nan eu­ron net­to­sääs­töt.