Mik­ko Gus­tafs­son / STT

Suo­mi tu­kee ja ym­mär­tää Puo­lan pää­mi­nis­te­rin Do­nald Tus­kin esi­tys­tä sii­tä, et­tä kol­man­nen val­ti­on ma­si­noi­maan maa­han­tu­loon tar­vi­taan EU-ta­son lain­sää­dän­töä, sa­noi pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.). Hän kom­men­toi asi­aa saa­pu­es­saan EU-mai­den po­liit­tis­ten joh­ta­jien huip­pu­ko­kouk­seen tors­tai­na.

Tusk on ker­to­nut ai­keis­taan sul­kea Puo­lan ra­jaa tur­va­pai­kan­haul­ta ja vii­tan­nut Suo­men esi­merk­kiin. Or­po puo­les­taan sa­noi, et­tä jo­kai­sen maan ei pi­täi­si jou­tua te­ke­mään erik­seen lain­sää­dän­töä, jos­sa on jän­nit­tei­tä EU-lain­sää­dän­nön kans­sa.

Use­at oi­keus­tie­tei­li­jät ovat ar­vi­oi­neet, et­tä Suo­men niin sa­not­tu kään­ny­tys­la­ki on ris­ti­rii­das­sa muun mu­as­sa EU:n tur­va­pai­kan­ha­kua kos­ke­van sään­te­lyn kans­sa kans­sa. Myös ko­mis­sio on ker­to­nut sel­vit­tä­vän­sä asi­aa.

– Kyl­lä mi­nul­la on se kä­si­tys, et­tä pää­mies­pöy­däs­sä ja ko­mis­si­os­sa on erit­täin pal­jon ym­mär­rys­tä sil­le, et­tä tämä ei ole nor­maa­li maa­han­muut­to­ky­sy­mys, tämä ei ole nor­maa­li tur­va­pai­kan­ha­ku­ky­sy­mys, Or­po sa­noi.

Or­po sa­noi, et­tä Ve­nä­jä yh­des­sä Val­ko-Ve­nä­jän kans­sa oh­jaa siir­to­lai­sia il­man asi­al­li­sia asi­a­kir­jo­ja ra­joil­le.

– Se on suo­ra hyök­käys EU:n ra­jo­ja, EU:ta koh­taan. Ja hyb­ri­di­o­pe­raa­tio, Or­po sa­noi.

Maa­han­muu­tos­ta odo­te­taan kuu­min­ta kes­kus­te­lua EU-ko­kouk­ses­sa. Kes­ki­ös­sä on en­nen ko­kous­ta ol­lut muun mu­as­sa juu­ri Puo­la, joka Tus­kin ra­ja­kom­men­tien li­säk­si muun mu­as­sa ai­koo ol­la lait­ta­mat­ta toi­meen osaa EU:n yh­des­sä so­pi­mas­ta tur­va­paik­ka­sään­te­lyä kos­ke­vas­ta ko­ko­nai­suu­des­ta.

Puo­la myös vas­tus­taa sitä, et­tä ko­kouk­sen lop­pu­lau­sel­miin tu­li­si kir­jauk­sia maa­han­muu­tos­ta.

Ita­li­an Gi­or­gia Me­lo­ni on puo­les­taan emän­nöi­nyt en­nen huip­pu­ko­kous­ta koor­di­naa­ti­o­ko­kous­ta, jos­sa osa EU-mais­ta on kä­si­tel­lyt muun mu­as­sa mah­dol­li­sia uu­sia EU:n ul­ko­puo­li­sia pa­lau­tus­kes­kuk­sia. Pää­mi­nis­te­ri Or­po ei osal­lis­tu­nut ko­kouk­seen, mut­ta hä­nen mu­kaan­sa Suo­mi on val­mis sel­vit­tä­mään kol­man­sien mai­den kans­sa teh­tä­vää yh­teis­työ­tä ja tar­kas­te­le­maan mah­dol­li­suuk­sia tä­män tyyp­pi­sil­le rat­kai­suil­le.

Or­po ei us­ko­nut kes­kus­te­lun ete­ne­vän sa­lis­sa yk­si­tyis­koh­tiin, vaan py­sy­vän ylei­sem­mäl­lä ta­sol­la yh­teis­työs­sä kol­man­sien mai­den kans­sa. Or­po pu­hui ih­mi­sis­tä, jot­ka tu­le­vat il­man tur­van tar­vet­ta Eu­roop­paan ja joi­den pa­laut­ta­mi­nen on vai­ke­aa.

– Se on ihan sel­vää, et­tä sil­loin me tar­vit­sem­me jo­tain tä­män tyyp­pi­siä rat­kai­su­ja.

Ko­kouk­ses­sa on pai­kal­la myös Uk­rai­nan pre­si­dent­ti Vo­lo­dy­myr Ze­lens­kyi, jon­ka on mää­rä esi­tel­lä voi­ton­suun­ni­tel­maan­sa. Ze­lens­kyi sa­noi Brys­se­lis­sä, et­tä suun­ni­tel­man to­teu­tu­mi­nen ei rii­pu Ve­nä­jän ha­lus­ta, vaan Uk­rai­nan liit­to­lais­ten ha­lus­ta.

Suun­ni­tel­ma ei ole saa­nut pel­käs­tään va­rauk­se­ton­ta tu­kea, min­kä li­säk­si yh­te­näi­syy­teen Uk­rai­na-tu­es­sa liit­tyy täl­lä het­kel­lä pal­jon epä­var­muut­ta.

Or­pon mu­kaan ko­kouk­ses­ta tar­vit­tai­siin vah­va tu­ki­vies­ti.

– Pi­tää saa­da sel­keä ja vah­va vies­ti, et­tä EU jat­kaa Uk­rai­nan tu­ke­mis­ta niin pal­jon ja niin pit­kään kuin on tar­vis. Tar­vi­taan tämä vies­ti tääl­tä nyt. Me em­me saa unoh­taa Uk­rai­naa.

Ze­lens­kyi sa­noi saa­pu­es­saan ko­kouk­seen, et­tä suun­ni­tel­ma­na on vah­vis­taa Uk­rai­naa ja ol­la val­mis dip­lo­ma­ti­aa var­ten. Ze­lens­kyin rin­nal­la ko­kouk­seen saa­pui Eu­roop­pa-neu­vos­ton pu­heen­joh­ta­ja Char­les Mic­hel.