Toni Pil­to­nen / STT

Nuor­ten jät­täy­ty­mi­nen pois ur­hei­lun pa­ris­ta pii­naa eten­kin yk­si­lö­la­je­ja. Syi­tä ky­sei­sen drop out -il­mi­ön taus­tal­la on usei­ta, mut­ta esiin nou­se­vat muun mu­as­sa ajan­käy­töl­li­set on­gel­mat.

Kil­pa- ja huip­pu-ur­hei­lun tut­ki­mus­kes­kuk­sen Ki­hun joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Jari Läm­sä pi­tää il­mi­ö­tä mer­kit­tä­vä­nä, vaik­ka suh­tau­tuu­kin asi­aan mal­til­la.

– Kyl­lä meil­lä Suo­mes­sa ai­ka pal­jon nuo­ria lo­pet­taa har­ras­ta­mi­sen ur­hei­lu­seu­rois­sa ylä­kou­lu- ja lu­ki­oi­äs­sä. Em­me ole mal­li­op­pi­lai­ta sii­nä suh­tees­sa.

Il­mi­ö­tä mo­nel­ta kan­til­ta poh­ti­van Läm­sän mu­kaan nuo­ret har­ras­ta­vat lii­kun­taa eri ta­val­la kuin men­nei­nä vuo­si­kym­me­ni­nä. Eten­kin lii­kun­nan or­ga­ni­soi­tu har­ras­ta­mi­nen on kas­vat­ta­nut pal­jon suo­si­o­taan, sil­lä lu­ki­oi­käi­sis­tä nuo­ris­ta pe­rä­ti 86 pro­sent­tia on osal­lis­tu­nut seu­ra­toi­min­taan ai­na­kin jos­sain vai­hees­sa elä­mään­sä.

– 30–40 vuot­ta sit­ten hy­vät ur­hei­li­jat ur­hei­li­vat seu­rois­sa ja muut pe­la­si­vat ren­nom­min esi­mer­kik­si ka­duil­la. Nyt, kun mel­kein kaik­ki käy­vät seu­ras­sa ai­na­kin pyö­räh­tä­mäs­sä, on mie­les­tä­ni ihan luon­nol­lis­ta­kin, et­tei­vät kaik­ki löy­dä siel­tä sitä omaa har­ras­tus­taan.

Läm­sän mu­kaan lap­set ja nuo­ret aloit­ta­vat lii­kun­ta­har­ras­tuk­sen ai­em­paa nuo­rem­pa­na, mut­ta toi­saal­ta myös lo­pet­ta­vat sen nuo­rem­pa­na kuin men­nei­nä vuo­si­kym­me­ni­nä.

– Mo­nes­sa la­jis­sa har­ras­ta­ja­mää­rän piik­ki on ny­ky­ään 10–11-vuo­ti­ais­sa, jos­ta läh­de­tään jo alas­päin. Sii­nä, mis­sä har­ras­tus­ten aloit­ta­mi­nen on ai­kais­tu­nut, näyt­tää myös lo­pet­ta­mi­nen ai­kais­tu­neen, mis­tä olen vä­hän huo­lis­sa­ni.

Drop out -il­mi­ös­tä on val­mis­tu­nut tuo­re ky­se­ly­tut­ki­mus, jota kä­si­tel­tiin lo­ka­kuun alus­sa Ou­lun Py­rin­nön ja puo­la­lais­seu­ra AZS Lod­zin Ou­lus­sa jär­jes­tä­mäs­sä se­mi­naa­ris­sa. Opin­näy­te­työ­nään tut­ki­muk­sen teh­neen Vili Iko­sen ta­voit­tee­na oli sel­vit­tää 15–22-vuo­ti­ai­den ur­hei­li­joi­den syi­tä lo­pet­ta­mis­pää­tök­seen.

Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui noin 50 suo­ma­lai­sur­hei­li­jaa ja 100 puo­la­lai­sur­hei­li­jaa, jois­ta suu­rin osa oli ylei­sur­hei­li­joi­ta, mut­ta mu­kaan mah­tui myös mui­den yk­si­lö­la­jien har­ras­ta­jia.

– Suo­ma­lais­ten osal­ta suu­rin syy lo­pet­ta­mi­seen oli opis­ke­lun aloit­ta­mi­nen joko lu­ki­os­sa tai kor­ke­a­kou­lus­sa. Sil­loin päi­väs­sä ei­vät rii­tä tun­nit tai ener­gia vaa­ti­van kil­paur­hei­lun sa­ma­nai­kai­seen har­ras­ta­mi­seen. Mo­nel­la myös töi­den aloit­ta­mi­nen joh­ti lo­pet­ta­mi­seen, Iko­nen ker­too.

Iko­sen mu­kaan Puo­las­sa opis­ke­lun ja ur­hei­lu-uran yh­teen­so­vit­ta­mi­ses­sa on on­nis­tut­tu pa­rem­min, sil­lä lu­paa­via ur­hei­li­joi­ta tu­e­taan esi­mer­kik­si il­mai­sel­la kou­lu­tuk­sel­la ja asun­nol­la.

– Puo­las­sa on käy­tös­sä kak­soi­su­ra­sys­tee­mi yli­o­pis­to­ta­sol­la, min­kä vuok­si heil­lä ur­hei­li­jat jou­tu­vat lo­pet­ta­maan ur­hei­lun huo­mat­ta­vas­ti har­vem­min opis­ke­lun ta­kia.

Läm­sä ker­too, et­tä ur­hei­lun mie­lek­kyy­den tai riit­tä­vän tai­to­ta­son puut­tu­mi­nen voi­vat myös joh­taa nuo­ren lo­pet­ta­mis­pää­tök­seen. Hän ei kui­ten­kaan us­ko, et­tä Suo­mi me­net­täi­si drop out -il­mi­ön vuok­si po­ten­ti­aa­li­sia huip­pu-ur­hei­li­joi­ta yk­sit­täis­ta­pauk­sia enem­pää.

– Us­koi­sin, et­tä val­ta­o­sa on val­mis me­ne­mään läpi vaik­ka har­maan ki­ven, jos on in­nos­tu­nut la­jis­ta sil­lä ta­sol­la, mitä jo kan­sal­li­sel­le hui­pul­le pää­sy vaa­tii.

Iko­nen nos­taa esiin val­men­nuk­sen ko­ko­nais­val­tai­suu­den tär­key­den il­mi­ön tor­ju­mi­ses­sa. Hä­nen mu­kaan­sa seu­ra­val­men­ta­jien tu­li­si huo­mi­oi­da pa­rem­min myös ur­hei­lun ul­ko­puo­li­set asi­at.

– Val­men­nuk­ses­sa ei ai­na ote­ta huo­mi­oon sitä, mitä nuo­ren elä­mäs­sä ta­pah­tuu ur­hei­lu­hal­lin ul­ko­puo­lel­la. Tätä on­gel­maa on myös hel­pom­pi kor­ja­ta seu­ra­ta­sol­la, kun taas Puo­lan kak­soi­su­ra­sys­tee­mi vaa­ti­si ai­ka suu­ria yh­teis­kun­nal­li­sia muu­tok­sia.

Läm­sä puo­les­taan pai­not­taa ta­sok­kaan seu­ra­val­men­nuk­sen li­säk­si myös van­hem­pien roo­lia nuor­ten ur­hei­lu­har­ras­tus­ten mah­dol­lis­ta­ji­na.

– On hyvä miet­tiä, mi­ten van­hem­mat pys­ty­vät luo­maan sel­lai­sen il­ma­pii­rin, et­tä nuo­ret jat­kai­si­vat har­ras­tus­ta – toi­mi­vat he sit­ten nuo­ren kan­nus­ta­ji­na, kul­jet­ta­ji­na tai toi­min­nas­sa oh­jaa­ji­na.

Nuor­ten lii­kun­nan har­ras­ta­mi­ses­sa on mer­kit­tä­viä ero­ja su­ku­puol­ten vä­lil­lä. Poi­kien har­ras­ta­mi­nen kes­kit­tyy pit­käl­ti jouk­ku­e­pal­lo­la­jei­hin, kun taas ty­töt suo­si­vat yk­si­lö­la­je­ja.

Läm­sän mu­kaan al­le 12-vuo­ti­ai­den poi­kien ur­hei­lu­li­sens­seis­tä lä­hes 80 pro­sent­tia tu­lee jouk­ku­e­pal­loi­lu­la­jeis­ta, kun taas sa­ma­ni­käi­sil­lä ty­töil­lä vas­taa­va luku jää 35 pro­sent­tiin.

– Tyt­tö­jen har­ras­ta­mi­nen on mo­ni­puo­li­sem­paa ja kir­ja­vam­paa kuin poi­kien. Sen si­jaan poi­kien suo­si­mis­sa pal­loi­lu­la­jeis­sa par­hail­le yk­si­löil­le tu­le­vai­suu­den­nä­ky­mät ovat am­mat­tiur­hei­lus­sa, mitä moni yk­si­lö­la­ji ei tar­joa täl­lä het­kel­lä.

Läm­sä ar­vi­oi­kin, et­tä yk­si­lö­la­jit ovat alt­tiim­pia drop out -il­mi­öl­le kuin jouk­ku­e­la­jit, sil­lä ur­hei­lu­har­ras­tuk­sel­le he­del­mäl­li­sen so­si­aa­li­sen ym­pä­ris­tön luo­mi­nen on vai­ke­am­paa yk­si­lö­la­jeil­le.

– Yk­si­lö­la­jeis­sa ei vält­tä­mät­tä syn­ny niin no­pe­as­ti sel­lais­ta so­si­aa­lis­ta ym­pä­ris­töä ja ka­ve­ri­pii­riä, mikä jouk­ku­e­la­jeis­sa syn­tyy lä­hes vä­ki­sin­kin.