Em­mi Til­vis / STT

Suo­mes­sa tu­lee kuu­kau­sit­tain il­mi dro­ne­len­nä­tyk­siä tai -var­kauk­sia, joi­den ta­ka­na vai­kut­taa ole­van val­ti­ol­li­nen toi­mi­ja. Asi­as­ta ker­too si­sä­mi­nis­te­ri­ön po­lii­si­o­sas­ton yli­joh­ta­ja Tomi Vuo­ri.

Ky­sees­sä voi ol­la dro­ne­ha­vain­to tai -var­kaus lä­hel­lä kriit­tis­tä inf­rast­ruk­tuu­ria. Kriit­tis­tä inf­rast­ruk­tuu­ria ovat muun mu­as­sa vesi- ja ener­gi­a­lai­tok­set.

– Sa­no­taan näin, et­tä kuu­kau­des­sa tu­lee usei­ta ta­pah­tu­mia, joil­le ei ole muu­ta se­li­tys­tä kuin se, et­tä sii­nä on jo­kin val­ti­ol­li­nen toi­mi­ja ta­ka­na, sa­noi Vuo­ri si­sä­mi­nis­te­ri­ön ky­ber­tur­val­li­suut­ta kos­ke­van taus­ta­ti­lai­suu­den yh­tey­des­sä maa­nan­tai­na.

Var­kau­det voi­vat ol­la sel­lai­sia, et­tä nor­maa­li ri­kol­li­suu­den lo­giik­ka ei se­li­tä nii­tä, eli mer­kit­tä­vää ra­hal­lis­ta hyö­tyä ei vält­tä­mät­tä ole.

Vi­ra­no­mai­set ke­rää­vät ha­vain­to­ja ja tie­to­ja len­no­keis­ta. Vuo­ri ker­too, et­tä ha­vain­not vai­kut­ta­vat kes­kit­ty­vän sel­lais­ten koh­tei­den lä­hei­syy­teen, jois­sa len­nok­ke­ja ei ole ai­em­min ha­vait­tu.

– Kyl­lä sii­nä on mer­kit­tä­vä dro­ne­mää­rän nou­su ja eri­tyi­ses­ti juu­ri han­ka­lien koh­tei­den lä­hel­lä, sa­noo Vuo­ri.

Ha­vain­not ei­vät se­li­ty Vuo­ren mu­kaan sil­lä, et­tä yk­si­tyi­set ih­mi­set käyt­tä­vät len­nok­ke­ja enem­män.

Vuo­ri nä­kee tar­peen muut­taa len­nok­ke­ja kos­ke­vaa lain­sää­dän­töä. Ny­kyi­nen lain­sää­dän­tö toi­mi­val­tuuk­si­neen on pirs­ta­lei­nen ja osin puut­teel­li­nen.

– Se, pi­täi­si­kö lain­sää­dän­nös­sä ol­la sel­ke­äm­mät sä­ve­let ikään kuin py­sy­vis­tä dro­ne­kiel­lois­ta ja vi­ra­no­mais­ten toi­mi­val­tuuk­sis­ta es­tää tar­vit­ta­es­sa fyy­si­sin kei­noin dro­nel­la len­tä­mi­nen, var­maan tu­lee ar­vi­oi­ta­vak­si, poh­tii Vuo­ri.

Len­nok­kei­hin fyy­si­ses­ti ka­jo­a­mi­seen tar­vit­tai­siin Vuo­ren mu­kaan sel­ke­ät val­tuu­det.

Haas­tee­na on myös se, et­tä len­no­kit ke­hit­ty­vät ko­vaa vauh­tia. Ke­hi­tys­tä vauh­dit­ta­vat en­ti­ses­tään esi­mer­kik­si käyn­nis­sä ole­vat so­dat.

Vuo­ri pi­tää huo­no­na sitä, et­tä Suo­mes­sa on täl­lä het­kel­lä usei­ta eril­li­siä len­nok­ke­ja kos­ke­via la­ke­ja.